Kersthuisje van Gerard en Rita straalt weer winterse gezelligheid uit: “Dit jaar is het echt de laatste keer”

Gerard Cottenier in zijn kersthuisje: “De hele verhuis wordt te zwaar.” (foto EDB) © Els Deleu
Redactie KW

“Het is de laatste keer”, zegt Gerard Cottenier (78) opnieuw, nu zijn huis weer een kersthuis geworden is. Dit jaar was het zijn echtgenote Rita Vermaut (72) die de eerste kerstversieringen naar beneden haalde. “We worden echter ouder en de hele verhuis van zolder naar beneden en binnenkort weer terug naar de zolder, wordt zwaar. Gelukkig krijgen we hulp van onze kleinzoon.”

Gerard Cottenier en Rita Vermaut wonen in de Oudstrijderslaan 40. Gerard was vroeger buschauffeur en veiligheidsagent. Hij begeleidde ook mensen bij Ziekenzorg.

Mee genieten

Elk jaar zetten Gerard en Rita hun deur open zodat iedereen kan meegenieten van de kerstsfeer. “We kregen nog tot 150 bezoekers over de vloer. Er komen hier mensen uit de streek, maar ook uit Brugge en zelfs uit Limburg. Enkele jaren geleden maakte Michel Follet een programma over ons kersthuis.”

Niet enkel de landschappen en de kerstboom zorgen voor een leuke kerstsfeer, maar alles is aangepast. “We hebben drie verschillende kersttafelnappen, de zetels zijn bedekt met kerstdekens, er liggen kerstkussens en ook fotokaders worden aangepast aan het winterlandschap. De kerstmuziek luidt door het huis en er zijn verschillende bewegende taferelen, al dan niet met bijpassend geluid.”

Hoe het begon

Het begon allemaal 22 jaar geleden toen de vader van Gerard ziek was. “Ik ging met mijn moeder naar de winkel en kreeg van haar twee kersthuisjes die ik graag zag.” Gerard kocht altijd maar huisjes bij om een kerstdorp te maken in zijn huis. Zo’n vier jaar later vond Gerard geen huisjes meer die hij nog niet in zijn bezit had. Hij begon zijn dorp met manèges aan te vullen. Ook berglandschappen werden aangekocht.

Ondertussen werd de collectie kerstversiering altijd maar verder aangevuld. Ook de kerstboom staat er op en top versierd bij. De nodige verlichting is ook aanwezig.

Welkom

“Er is kerstbrood en een glaasje glühwein voor de bezoekers”, aldus de immer gastvrije Gerard. “Dit jaar vragen we wel een negatieve coronatest aan wie wil komen kijken.”

Volgens Gerard en Rita is dit het laatste jaar dat ze hun huis versieren, maar dat zeggen ze al enkele jaren. “Dit keer zal het waar zijn, we worden echt een jaartje ouder. We zagen laatst nog een mooi stuk, maar we kopen nu echt niets meer bij. Volgend jaar zetten we enkel nog de kerstboom”, luidt het. Hoewel er aangevuld wordt dat ook de schouw met engelen zal versierd worden, dat het kerststalletje er ook komt en eveneens de Madonna die in de hoek staat.

Opnieuw versierd

“Door de corona dacht ik om eens naar zolder te gaan en toch een drie- à viertal doosjes met kerstgerief mee naar beneden te nemen”, vertelt Rita. Gerard werd hierdoor opnieuw gestimuleerd om alles naar beneden te halen. “Gelukkig kregen we hulp van onze kleinzoon.”

Vrije tijd

Buiten de kerstperiode gaan Gerard en Rita graag op reis. “Normaal doen we autovakanties en gaan we ook eens met het vliegtuig weg. Dit jaar kon de bedevaart naar San Damiano gelukkig nog doorgaan en konden we ook eens naar Parijs en Duitsland. Zo gaan we graag naar de Moezel.”