Kersthuis van Viviane breidt elk jaar uit

Het kersthuis van Viviane Lucas ziet er opnieuw heel sfeervol uit. (foto EF)©Eric Flamand
Het kersthuis van Viviane Lucas ziet er opnieuw heel sfeervol uit. (foto EF)©Eric Flamand
Redactie KW

Ook dit jaar hield Viviane Lucas zich aan de traditie. “Eenmaal Sint-Maarten de deur uit is, start ik met de kerstversiering”, vertelt ze. Voor het vijfde jaar steekt haar woning in de Hospicestraat van Wijtschate in een opvallend kerstdecor.

Haar kerstverhaal begint bij een kerstgeschenk van één van de kinderen. “Het was een kerstdorp en meteen de aanzet om er elk jaar wat meer te zetten op de buffetkast.” Viviane neemt de aankleding van het kerstdorp echt wel letterlijk. “Het is een dorp in beweging met kerstversiering in de straten. Ondertussen staat de buffetkast mooi vol en werd ook de barkast aangepakt.”

Voor de technische uitvoering van de kerstversiering krijgt Viviane hulp van haar jongste zoon Keandro, hij volgt een zevende specialisatiejaar in het Ieperse VTI. “Dit jaar kunnen we dankzij één schakelaar alle verlichting en activiteit in de kerstdorpen aanleggen. Mooi meegenomen natuurlijk om via één druk op de knop meteen in de kerstsfeer te zitten.”

Inspiratie opdoen

De voorbije jaren trok Viviane naar kerstmarkten als Keulen om inspiratie op te doen. “Wat ik op een kerstmarkt zie, neem ik mee naar een volgende kerst. Zo ben ik nu al bezig met de uitwerking van mijn idee voor de kerst van 2021. Wat het wordt, is nog een verrassing.”

Om de kerstperiode ook te linken aan de winterse koude plaatste Viviane dit jaar ook een kabelbaan in de kerstdorpen. “In de zomer beginnen de voorbereidingen al en in september trek ik naar de gespecialiseerde winkels of zoek ik het internet af naar nieuwe spulletjes.”

Ook buiten in de voortuin was Viviane creatief om kerst te vieren. Naast de feeërieke verlichting valt de kerstboom in het oog. “Het is een constructie van autobanden geworden, een likje groene verf, keurig op mekaar stapelen en de kerstboom stond er.”

In haar dorp is Viviane inmiddels bekend dankzij haar kersthuis. “Mensen spreken me er al lang voor de kerstperiode over aan en dat geeft me een goed gevoel. Als het mondje van de kleinkinderen van verbazing openvalt, weet ik dat ik goed zit.” Ook in het oog springend, is de twee meter hoge opblaasbare kerstman. “Die moet goed bevestigd worden. De schrik zit er immers in dat door een forse windstoot de kerstman de lucht ingaat en dat wil ik zeker vermijden.”

(MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier