Kerstconcert ten voordele van medisch centrum Jozef Dessein in Dadizele

Organisatoren Paul Vanrenterghem, Mia Ghekiere, Pater Martin, Willy Vanderhaeghe, Rika Masschelein, Linda Lammers, Guido Bekaert, Rita De Rudder, Lukas Bekaert en Nessim Ben Driss. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

Op vrijdag 20 december is er in de kerk van Slypskapelle een kerstconcert ten voordele van het medisch centrum Jozef Dessein in Congo. Verschillende muziekverenigingen helpen hieraan mee.

In 2011 overleed Jozef Dessein na een slepende ziekte. Hij was tussen 1982 en 1991 nationaal proost van de KAV en was daarna deken in Oostende en pastoor van de Sint-Petrus en Paulusparochie. Jozef Dessein was afkomstig van Dadizele, maar was ook ver buiten de gemeente actief. Zo steunde hij de bouw van een nieuw medisch centrum in Congo. Samen met pater Martin diende hij een project in bij de provincie West-Vlaanderen om daar een medisch centrum op te bouwen. De provincie keurde het project goed op zijn sterfbed. In herinnering aan hem en uit dankbaarheid voor zijn betrokkenheid en inzet werd het project uiteindelijk naar Jozef Dessein genoemd. Verschillende verenigingen slaan nu de handen in elkaar om een kerstconcert te organiseren ten voordele van het medisch centrum Jozef Dessein. Dajo, de pastorale eenheid Onze-Lieve-Vrouw Dadizele-Moorslede-Slypskapelle en de koninklijke harmonie Slypskapelle werkten het concept uit. “Met Dajo, de Daiselse Jongerengemeenschap, organiseerden we vroeger heel wat evenementen. Nu is het al enkele jaren wat stiller rond ons, maar we zijn wel tevreden dat we nu een dergelijk mooi project kunnen uitwerken”, aldus Rik Bekaert.

twee koren

Aan het kerstconcert nemen twee koren deel. Het Grimmertingekoor uit Moorslede is een vierstemmig gemengd koor. De wekelijkse repetitie op vrijdagavond is een vast treffen. Het koor brengt muziek van diverse aard, oorsprong en stijlperiode. Het koor staat sinds september 2011 onder leiding van dirigente Claudine Lybeer. Het mannenkoor Gaudeamus Igitur uit Roeselare is geleidelijk gegroeid uit een groep vrienden die sinds het midden van de jaren 80 geregeld samen zong. Het koor groeide spontaan aan tot een 35-tal leden. Het projectkarakter van het koor, naargelang engagementen voor huwelijken, uitvaarten, jubilea en andere gelegenheden, zorgt voor rijke afwisseling en variatie. In het repertoire van het koor is ook het Gregoriaans opgenomen.

randanimatie

Tijdens het kerstconcert zullen de aanwezigen ook verschillende solisten horen. Claudine Lybeer zingt alt, Inge Zutterman is een sopraan. Joost Vanbrussel zingt gemakkelijk een baritonstem. Tijdens de verschillende kerstliederen, de wereldmuziek en andere muziekstukken zorgen orgelist Wouter Boudrez, Beatrijs Deboutte met de fluit en Joost Vanbrussel op accordeon voor instrumentale begeleiding. Leden van de harmonie van Slypskapelle zorgen voor en na het kerstconcert voor randanimatie. Het concert kost 15 euro. Kaarten zijn vooraf verkrijgbaar via hendrik.bekaert@skynet.be, het nummer 056 50 14 47 of in de bedevaartswinkel in de basiliek.

Het concert start om 20 uur in de kerk van Slypskapelle. “De akoestiek is er heel goed. We voorzien er professionele verlichting waardoor het kader echt prachtig zal zijn. Wanneer de kerk ooit niet meer zou gebruikt worden voor erediensten, is het de ideale locatie om culturele evenementen te houden”, meent Luc Bekaert, een van de trekkers van het evenementen.

Schepen van Cultuur Nessim Ben Driss (Visie) is dat voorstel genegen. “Daar zit inderdaad wel muziek in. Het zou jammer zijn dat een dergelijke mooie locatie niet meer gebruikt wordt. Wanneer er iets georganiseerd wordt, moet dat natuurlijk wel met respect voor die plek zijn.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier