Kerstcadeautjes voor kansarmen dankzij pop-up in Lichtervelde

Christophe Croquet en z'n zoontje Emiel willen kerstcadeaus inzamelen. © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Met de kerstdagen in het verschiet, breken hartverwarmende tijden aan. In pop-up ‘Koffie, thee en mmmeer’ vindt zaterdag 15 december vanaf 16 uur een inzamelactie plaats. Christophe Croquet bundelt er samen met Huis van het Kind de krachten om geld voor kerstcadeaus voor kinderen in te zamelen.

Intussen is de pop-up ook open voor een laatavondshopping, kan je je al volop in de kerstsfeer wanen of je verwarmen aan de vuurkorven, verse Brusselse wafels of elkaars gulle schenkingen. “Kerstcadeaus voor kinderen, dat ligt voor de hand als je zelf vader bent”, steekt initiatiefnemer Christophe Croquet van wal. “We zijn zelf nogal kerstmensen. Ik vroeg me af hoeveel kinderen van Lichterveldse gezinnen geen kerstcadeaus krijgen. Intussen had ik ook al eens gebeld naar de burgemeester voor een aanvraag om iets te organiseren. Ze sprak me aan over het Fonds van de Burgemeester, dat onder meer instaat voor voedselbedeling. Daar wilde ik bijgevolg ook nog iets voor doen. Als mensen iets kopen in de winkel, sponsoren we ook nog koffie aan dat fonds.”

“Ik zorg graag voor lokale initiatieven. Geen enkel kind kiest voor de armoede. Die insteek achter het initiatief vind ik belangrijk. De pop-up heet ‘Koffie, thee en mmmeer’ en het mag dan ook eens wat meer zijn. We kwamen uit op zo’n 30 euro per cadeau. Daarvoor trok ik onder meer naar Dreamland. De commercieel verantwoordelijke is iemand van Lichtervelde en zij ging mee in het verhaal, waardoor we een mooie korting kregen. Ze zorgden ook nog eens voor gratis ballen voor de kinderen. Zo krijgen ze nog een tof extraatje.”

Gezelligheid

Zaterdag is iedereen die een schenking wil doen welkom vanaf 16 uur in de pop-up in de Hoogstraat. De giften worden in ontvangst genomen door de mensen van Huis van het Kind. Iedereen die een cadeautje komt doneren, krijgt een warme chocolademelk, koffie of thee aangeboden. En per donatie van tien euro krijg je een tombolaticket waarmee je kans maakt op een geschenkmand ter waarde van 50 euro.”

“Daarenboven kan je ook winkelen in de pop-up zelf en per aankoopschijf van 15 euro wordt een pakje koffie geschonken aan Fonds van de Burgemeester. “Er zijn 60 cadeaus. Dat is niet min, maar we proberen te slagen in ons opzet. Als vereniging of straat kan je ook samenleggen. Zo kan je met heel je straat of vereniging een cadeau schenken. Sowieso maken we er zaterdag een gezellige bedoening van. De kerstman werd ook uitgenodigd en zal ons per koets een bezoekje brengen. Er komt nog iemand een bierdegustatie geven. Het moet bovenal gezellig zijn. Hopelijk zijn de weergoden ons alvast gunstig gezind.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier