Kerstboomverbranding lokt massa naar stadsdomein Oosthove in Wervik

Grote belangstelling, vooral van jonge gezinnen, tijdens de kerstboomverbrandning op het stadsdomein Oosthove. © foto LVW
Redactie KW

Terwijl meer en meer steden en gemeenten hun kerstboomverbranding afschaffen omwille van ecologische redenen, houdt Wervik aan haar traditie vast.

Burgemeester Youro Casier is formeel: “Onze kerstboomverbranding mag niet verloren gaan. Het weegt niet op tegen de vooroordelen van een verbranding die geen uren duurt.”

Volgens de burgmeester zijn er in Wervik geen klachten van natuurverenigingen of andere instanties die bezwaar hebben tegen de verbranding. “Slechts één iemand mailde me enkele weken geleden dat hij het liever niet meer zag gebeuren“, benadrukt de burgemeester. “Onze Wervikse kerstboomverbranding is uitgegroeid tot een vast evenement dat opnieuw telkens heel wat stadsgenoten naar Oosthove lokt”, aldus Youro Casier.

Het is eveneens een traditie dat de burgemeester elk jaar, samen met de tabaksfee en eredames, de eer krijgt het vuur aan te steken. Opmerkelijk dit jaar was de grote stapel kerstbomen. Daar zorgen telkens weer de jeugdverenigingen Chiro en KSA voor, die zaterdag de ganse dag kerstbomen ophaalden bij de bevolking.

Geen vuurwerk omwille van veiligheidsredenen

Opmerkelijk dit jaar was ook het ontbreken van het vuurwerk dat de kerstboomverbranding vooraf gaat. “Het was op vraag van de jeugdraad, die instaat voor de organisatie, dat we het vuurwerk afschaften omwille van de veiligheid“, gaf de burgemeester nog mee. In de plaats daarvan zorgde circus Paljasso uit Bilzen voor een gesmaakte vuurshow met jongleurs, vlammenwerpers en vuurspuwers.

Het vuurspektakel, verzorgd door circus Pajasso, bleek een ideaal alternatief voor het vuurwerk.
Het vuurspektakel, verzorgd door circus Pajasso, bleek een ideaal alternatief voor het vuurwerk.© foto LVW

Daarna stak de burgemeester met hulp van de brandweer de stapel kerstbomen in de fik. Vele jonge gezinnen volgden vanop veilige afstand de verbranding mee. “Toch jammer dat er geen vuurwerk aan te pas kwam“, zegt Maarten De Raeymaecker. Maarten, een van de gedreven medewerkers van Rock op het Plein, volgde de kerstboomverbranding mee met zijn echtgenote Nele Leleu en de kids Emma en Sam.

Vuurspektakel maakt veel goed

“We waren niet op de hoogte dat het vuurwerk zou ontbreken”, zegt Maarten. “De kids waren wel wat ontgoocheld maar het vuurspektakel maakte toch veel goed. Rock op het Plein was trouwens dit jaar voor het eerst van de partij met de uitbating van een chalet. Zelf hielp ik niet mee want ik wou samen met vrouw en kinderen genieten van het vuurevenement.”

(LVW/ foto’s LVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier