Kerstbabbel met veldrijder Justin Laevens: “De machocultuur schrikt anderen af”

Justin poseert met zijn OUT Media Award, hij mag zichzelf dit jaar de meest LGBTQ+-vriendelijke mediapersoonlijkheid noemen.
Phebe Somers

Zo’n drie jaar geleden besefte veldrijder Justin Laevens (21) dat hij eigenlijk om mannen valt, en niet op vrouwen, zoals hij al die tijd daarvoor dacht. Dit jaar werd hij door de Europese zender OUTtv verkozen tot ‘meest LGBTQ+-vriendelijke mediapersoonlijkheid’.

In zijn tienerjaren had Justin wel eens een relatie met een meisje. Hoewel het altijd goed klikte, voelde hij dat het nooit 100 procent juist zat. Na lang twijfelen besloot hij om eens een jongen een kans te geven, toen vielen alle puzzelstukjes in elkaar. “Toen ik in 2019 in mijn dichte omgeving uit de kast kwam was ik echt zeker van mijn stuk: ik ben homoseksueel. Gelukkig kreeg ik enkel positieve reacties uit mijn familie en vriendenkring, iedereen was gewoon oprecht blij voor mij”, vertelt hij.

Heteronormatief

Openlijk uitkomen voor wie je echt bent is echter minder eenvoudig in de toch nog heteronormatieve sportwereld. “Vooral bij de mannen, en dan meer specifiek in het voetbal en wielrennen, heerst er nog een enorme machocultuur. Zeker wanneer er alcohol aan te pas komt wordt er in die kringen al eens negatief gepraat over mensen met een andere geaardheid. Zowel bij de sporters zelf, als bij de supporters. Maar ik heb het echt getroffen met mijn ploeg, ze hebben het nieuws met open armen ontvangen. Op sociale media lees ik wel eens negatieve opmerkingen, maar daar trek ik me bitter weinig van aan. Ik merk dat er in de vrouwensport veel meer openheid en tolerantie is op dat vlak.”

In de vrouwensport is iedereen veel toleranter, zeker op vlak van geaardheid

Justin schreef de geschiedenis door als allereerste Belgisch veldrijder publiekelijk uit de kast te komen. Hiermee bracht hij de LGBTQ+-gemeenschap in België op een bijzonder positieve manier in de nationale en internationale media. Om die reden wint Laevens de OUT Media Award en mag hij zichzelf officieel de meest LGBTQ+-vriendelijke mediapersoonlijkheid van 2021 noemen. De OUT Media Award werd in 2014 in verschillende landen in het leven geroepen door de Europese tv-zender OUTtv om mediapersoonlijkheden aan te sporen een actieve rol te spelen in het ondersteunen van de LGBTQ+-gemeenschap die nog te vaak te eenzijdig of ondervertegenwoordigd wordt in de mainstream media.

Rolmodel

Justin schreef de geschiedenis door als allereerste Belgisch veldrijder publiekelijk uit de kast te komen.
Justin schreef de geschiedenis door als allereerste Belgisch veldrijder publiekelijk uit de kast te komen.

Daarom zijn er ook weinig rolmodellen voor jonge sportfans die twijfelen over hun seksualiteit. Daar wil Justin graag verandering in brengen.

“Het was zeker gemakkelijker geweest mocht ik een rolmodel gehad hebben. Iemand waardoor ik me gesteund voelde. Aan de andere kant was het fijn dat ik dit op mijn eigen tempo heb kunnen doen. Maar ik wil zeker anderen helpen in hun proces. Iedereen is vrij om mij berichtjes te sturen met vragen of twijfels die ze hebben. Intussen zijn er al een viertal wielrenners die dit ook effectief hebben gedaan. Hopelijk beseffen jonge fans ook dat het ook gewoon normaal is om tot de LGBTQ+-gemeenschap te behoren door de verhalen over mijn coming out te lezen.”

Als ultieme advies heeft Justin het volgende te zeggen: “Neem tijd voor jezelf, denk goed na en praat met anderen. Persoonlijk vond ik het gemakkelijker om uit de kast te komen eens ik al in een relatie zat, omdat mensen dan een concreet beeld hebben, maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.