Kersenboomgaard Meulebeke breidt aanbod uit met frambozen

Franky en Chantal in de frambozentunnel.© Luc
Franky en Chantal in de frambozentunnel.© Luc
Redactie KW

Het land- en tuinbouwbedrijf van Franky Neirynck en Chantal Desmet uit Meulebeke geniet naam en faam voor het lekkere fruit dat er geteeld wordt. Aardbeien en kersen worden er door iedereen gesmaakt en nu krijgen die vruchten het gezelschap van de frambozen.

“Wij waren al jaren trendsetter voor wat betreft de aardbeienteelt op substraat”, steekt Franky Neirynck (54) van wal. “In 2014 voegden we daar de teelt van kersen aan toe en nu is het tijd dat we ook met de framboos van wal steken. We opteerden voor de zomerframboos en kozen voor het beste ras in de professionele teelt: Tulameen. Dat ras staat garant voor stevige, helderrode vruchten met een zoete smaak.”

“De framboos is een plant uit de rozenfamilie. Het is een heester die tot 2 meter hoog kan worden. Elk jaar vormt die plant nieuwe stengels. Bij de zomerframboos dragen alleen de tweejarige stengels vruchten. Om die reden verwijderen we na de oogst alle planten en starten dan opnieuw in maart van het volgend jaar met aangekochte planten, die hetzelfde jaar vruchten dragen. Een framboos bestaat uit vele vruchtjes en wordt om die reden ook wel ‘verzamelsteenvrucht’ genoemd.”

Gezondheidskuur

“De koude maanden april en mei hebben ervoor gezorgd dat de oogst van de framboos wat later valt. Nu kunnen we zeker nog lekkere framboosjes oogsten tot eind juli, begin augustus.”

“Frambozen zijn bijzondere geneeskrachtige vruchten”, pikt Chantal Desmet (48) in. “Ze bevatten een groot aantal antioxidanten en helpen zo om kanker te voorkomen”.

“Het antioxidant quercetine bezit anti-tumorwerkingen. Frambozen zijn natuurlijke ontstekingsremmers en hebben eveneens een positief effect op de botafbraak en beschadigingen aan de vaatwanden.”

Diabetespatiënten

“Het is een vrucht die heel gezond is voor diabetespatiënten; ze bevatten veel vezels waardoor de bloedspiegel langer stabiel blijft.”

“Frambozen zijn ook goed voor het gezichtsvermogen, ze voorkomen droge ogen en geven bescherming tegen UV-stralen van de zon. Ze zijn ook goed voor huid en haar en het zijn prima natuurlijke bloedverdunners. Redenen genoeg dus om te genieten van die lekkere vruchten.” (LB)

Je vindt De Kersenboomgaard in de Bosterhoutstraat 9 in Meulebeke. Open van maandag tot vrijdag van 13 tot 18 uur, op zaterdag van 10 tot 12 en 14 tot 17 uur en op zondag van 10 tot 12 uur. Automaattoestellen aan de ingang van de hoeve, bij Carlito in de Tieltstraat in Meulebeke en naast Eurofriet in de Pittemsteenweg in Tielt. Kersen zijn te koop vanaf eind juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier