Kermisvijfdaagse met kroegentocht op komst in Torhout

De druk bijgewoonde kermisworp uit het Huis Bekaert betekent traditioneel de start van Torhout-kermis. © foto JS
Johan Sabbe

Van zaterdag 17 tot en met woensdag 21 augustus is het weer kermissen geblazen in Torhout. Met ongeveer dezelfde ingrediënten als vorig jaar, waaronder een kroegentocht. En met foorattracties op de Markt en op de Burg.

Op zaterdag wordt de kermis om 19 uur plechtig geopend met een stoet onder de muzikale begeleiding van de harmonie Rhetorika. De prominenten stappen in groep mee door de centrumstraten. Om 20 uur is er dan de kermisworp vanuit het Huis Bekaert op de Markt, de klassieker als start van de feestelijkheden. Er worden tientallen zakjes met foortickets te grabbel gegooid. De worp lokt telkens veel volk, onder wie de kinderen met hun grijpgrage handen. Alle aanwezige jongens en meisjes krijgen als toemaatje een plastic bal cadeau.

Aansluitend wordt de derde editie van Kermiskroegen georganiseerd, de gratis kroegentocht. Vorig jaar namen er nog dertien horecazaken deel, maar dit keer moet de stad zich tevredenstellen met negen cafés, goed voor acht locaties. Die zorgen elk voor een muziekoptreden of een aantrekkelijk kermisevenement.

Geen bierloop meer

De deelnemers zijn het jeugdhuis De Troubadour in de Zuidstraat (met een Beer Special), Le Faso in de Hofstraat (Pancrase & band), Smoking Cue in de Hofstraat (karaoke), 2Fish Bar in de Stationsstraat (openluchtparty met dj’s), Foelard op de Markt (schlagerfestival), Den Tap in de Oostendestraat (muziek uit de jaren ’70, ’80 en ’90), La Plaza en Vicini op de Markt (Kris Wills & Djuna) en De Bruine Kroeg in de Nieuwstraat (travestieshow met Miss Zarina).

Dit jaar op kermiszondag geen recreatieve bier- en frisdrankenloop meer op het stedelijke sportstadion. Loopclub Torrac en Badmintonclub Torhout pakken dus niet uit met de derde editie van hun Kwaremont Run for Fun. Wel kan iedereen de hele zondag in de stadskern van de kermiskramen genieten. En van eten en drinken in de horecazaken. Op maandag 19 augustus gelden er trouwens kortingen op de foorattracties.

Op woensdag 21 augustus wordt de kermisvijfdaagse afgerond met tussen 8 en 12 uur een feestelijke markt en om 15 uur de wielerwedstrijd voor dames elite met start en aankomst in de Zuidstraat (zie onze sportkatern).

Om 22 uur betekent het kleurrijke en diervriendelijke vuurwerk het gebruikelijke orgelpunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier