Kermis Belgiek in Deerlijk koestert traditie: “Paardenkoers populairder dan ooit”

De organisatoren zijn ervan overtuigd dat de kermis ook dit jaar weer een groot succes wordt. © MVW
Redactie KW

De Belgiek, Deerlijks meest levendige en energieke volksbuurt, laat dit weekend de feestvlaggen wapperen. Precies zestig jaar geleden draafden en galoppeerden de paarden er voor de eerste keer. “De vermaarde paardenkoersen die maandag 14 oktober op het programma staan, blijven het uithangbord van de kermis. Maar we pakken ook uit met nieuwe initiatieven. Zo bannen we dit jaar alle glas en vervangen het door volledig recycleerbaar plastic”, blikt Billy Veys vooruit.

De kermis van de Belgiek staat dit jaar voor de 134ste keer op het programma. Voor het prille begin moeten we terug naar een geitenkeuring op de tweede zondag van oktober 1885. Enkele geitenkwekers steken de koppen bij elkaar in ‘t Cabaret het Kruysken en houden een keuring. Een keurder duidt de mooiste geit aan. “De geit was in die tijd de koe van de werkman. Ieder huisje had zijn geitje”, grasduint voorzitter van het feestcomité Billy Veys in het verleden.

De Belgiek blijft iets speciaals. De mentaliteit is hier uniek, nergens anders te vinden

“In de jaren twintig van de vorige eeuw begon de geitenkeuring te slabakken en het nieuwe feestcomité startte met een wielerwedstrijd (die nog altijd op het programma staat, red.) op zondag en een ‘drinking’ op maandag. Iedereen trok de wijk in, begeleid door een accordeonist. Veel huizen deden dienst als gelegenheidscafé. Later waren ook heel wat volksspelen populair: ringsteking, mastklimmen, valiezenkoers.”

“De eerste plannen voor een paardenkoers zijn ergens in 1958 gesmeed na een stevige drinkpartij. Twee boeren, Hilaire Delbeke en André Devos, verweten de toenmalige bestuursleden, Jerome Coucke en Theofiel Tack, dat er tijdens de kermis nooit iets te beleven viel voor de landbouwers. Een paardenkoers ontbrak er nog. Fiel had wellicht een glaasje op, sloeg eens stevig met zijn vuist op tafel en verzekerde dat hun ongenoegen snel verleden tijd zou zijn. Hij kreeg gelijk want een jaar later, in 1959, stond de eerste paardenkoers op de affiche.”

Iedereen helpt iedereen

Zes decennia later is de paardenkoers van de Belgiek populairder dan ooit. Niemand die eraan twijfelt dat het ook dit jaar een grandioos succes zal worden. “Het is en blijft één groot volksfeest“, gaat Billy Veys verder. “De Belgiek blijft inderdaad iets speciaals. De mentaliteit is hier uniek, nergens anders te vinden. De mensen hangen hier nog aan elkaar. Iedereen helpt iedereen en dat in goede en kwade dagen. Er heerst een toffe ongedwongen sfeer en de meesten zijn niet om een kwinkslag of een frats verlegen. Dat wordt hier allemaal probleemloos getolereerd.”

Medewerkers gezocht

“We proberen geregeld met nieuwe initiatieven voor de dag te komen. De avondwandeling op vrijdagavond waarbij de acht stratencomités geld inzamelen voor een zelf gekozen goed doel, is daar een passend voorbeeld van. We bannen dit jaar ook alle glas in en om de feesttent. Geen wegwerp uiteraard, maar hard recycleerbaar plastic. Het is een flinke financiële investering, maar we staan er volledig achter. Het gaat nog altijd prima, maar we hebben wel nood aan nieuwe bestuursleden en medewerkers om alles draaiende te houden. Geïnteresseerden mogen zich altijd melden.” (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier