Kerkhof van Werken wordt in ere hersteld

© Foto Kurt
Redactie KW

In navolging van de heraanleg van het Handzaamse en Kortemarkse kerkhof wordt nu ook dat van Werken onder handen genomen.

Via subsidies is het de bedoeling dat de volledige Sint-Martinussite in de komende twintig jaar – met inbegrip van de motteheuvel – in ere hersteld wordt. Concreet houdt dit in dat de originele grenzen van het kerkhof rond de kerk, die volgens sommige bronnen al dateert uit de tiende eeuw, opnieuw ingelegd worden. Tegelijk wordt ook het volledige landschap, dat overigens beschermd is, aan een grondige facelift onderworpen.

Plannen vooral op langere termijn

Ook is het de bedoeling dat de graven buiten de haagomheining van het kerkhof na het verstrijken van de concessie zullen verdwijnen. Ook binnen de omheining zullen er enkele graven verdwijnen, op voorwaarde dat ze geen kunsthistorische waarde hebben. “De bedoeling hiervan is dat er op lange termijn weer mensen begraven kunnen worden op de originele kerkhofsite”, legt burgemeester Toon Vancoillie uit. “Het is niet de bedoeling dat het kerkhof opnieuw in een bouwwerf verandert binnen de zes maanden. Wel worden er suggesties voor aanpassingen in opgenomen voor de volgende generatie, en wordt er een plan uitgetekend over hoe de site er eigenlijk uit moet komen te zien. Een van die langetermijnplannen is bijvoorbeeld dat er vanop de kerksite uitzicht geboden wordt op de Hoge Andjoen, waardoor die niet langer achter een hoge populierenrij verborgen zit.”

(YP)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.