Kerkfabriek wil tuin van gewezen pastorie in Slypskapelle niet openbaar

De gemeenteraad van Moorslede keurde de huurovereenkomst voor het gebruik van de voormalige pastorie in Slypskapelle goed. Al ging dat niet zonder slag of stoot, want er was veel discussie over de weigering van de kerkfabriek om de tuin open te stellen.

De gemeente zal het gebouw huren voor 300 euro per maand. (foto JS)©jan_stragier;Jan Stragier Jan Stragier
De gemeente zal het gebouw huren voor 300 euro per maand. (foto JS)©jan_stragier;Jan Stragier Jan Stragier

Opmerkelijk is alvast dat gemeenteraadslid Andries Sioen van STERK de kat aan de bel bond. Hij woont in het rustige Slypskapelle. “We lezen dat de tuin enkel mag worden gebruikt door Flapuit, tijdens hun activiteiten gedurende de vakanties”, zegt Andries. “Dat gaat om hooguit vier weken in een jaar.”

“We hadden graag dat de tuin voor iedereen toegankelijk is, maar de kerkfabriek staat daar voorlopig weigerachtig tegenover”, reageert schepen Nessim Ben Driss (Visie) die ook in Slypskapelle woont. “We hopen dat er alsnog een andere wending komt, want het is het enige stukje groen in Slypskapelle.”

Jonge gezinnen

Andries Sioen bleef aandringen voor het gebruik van de tuin die door de gemeente moet worden onderhouden. “Als gemeente steunen we de kerkfabriek toch jaarlijks redelijk en ik vind het jammer dat er een veto wordt gesteld”, aldus Andries. “Het is heel erg spijtig dat ze niet toegeven zodat iedereen in die tuin kan wandelen.”

Het is blijkbaar gissen naar de reden van de weigering door de kerkfabriek. “De reden is me vreemd, een echte reden willen ze niet geven”, aldus de schepen. “We hopen dat er binnen afzienbare tijd kan worden gepraat. Misschien willen ze de kat uit de boom kijken. Het was onze bedoeling om in die tuin een speeltoestel te voorzien. Slypskapelle telt meer en meer jonge gezinnen die een plekje zoeken om middenin het dorp tot rust te komen.”

De huurprijs bedraagt ‘slechts’ 300 euro per maand. De oude pastorie zal kunnen worden gebruikt door onder meer de jeugdvereniging Flapuit, het trommelkorps van de koninklijke harmonie Slypskapelle en voor vergaderingen.

niet op lange baan

Fractieleider Sigrid Verhaeghe (Groep a) deed het voorstel om de goedkeuring van de huurovereenkomst een maand uit te stellen omdat de gebruiksovereenkomst met de verenigingen ontbreekt en het dossier volgens haar niet volledig is. “Dat gaan we niet doen, want er zijn ook andere kapers op de kust die de oude pastorie willen huren en daarom gaan we het niet op de lange baan schuiven”, haalt schepen Ben Driss aan. “Met de verenigingen zijn we zo goed als rond. Ik zat al twee keer aan tafel met de verenigingen en drie keer met de kerkfabriek. We zijn er al lang mee bezig.”

“We hopen nog op een andere weding, want het is het enige stukje groen in Slyps”

Volgens burgemeester Ward Vergote (Visie) komt het met de tuin wel snel in orde. “Met een klein beetje diplomatie”, klinkt het. “Ik zou de reden niet weten waarom die tuin niet openbaar wordt. Het is een prachtig gebouw en het zal zorgen voor een grote meerwaarde in Slypskapelle. Ik denk dat ik zelf eens aan tafel ga moeten zitten met die mensen om te onderhandelen. We hebben er allemaal van gedroomd en moeten nu vooruit met dat project.”

De gemeente gaat ook investeren in verbeteringswerken en rookmelders.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.