Kerken in Heuvelland worden met kerst niet verlicht en de lichten blijven uit ‘s nachts

© (Foto EF)
Redactie KW

CD&V Heuvelland vroeg in de gemeenteraad van maandag 25/11 naar verlichte kerken in kerstperiode maar ving bot bij de meerderheidspartij Gemeentebelangen. “Dit zou een kost betekenen van goed 128.000 euro en dat kunnen we echt niet uitbesteden.” De openbare verlichting in Heuvelland blijft ook de komende jaren ‘s nachts gedoofd. “Of zeker tot zolang ik hier ben,” stelde bevoegd schepen Jean-Pierre Geelhand de Merxem.

Om de sfeer en de gezelligheid in de dorpen met de kerstperiode te versterken vroeg CD&V Heuvelland naar de verlichting van de 8 kerken. “Zoals dit in het verleden ook gebeurde met verstralers ingebouwd in de grond of bevestigd aan een boom of paal. Dit werd duidelijk positief bevonden door de inwoners bij de bevraging van november 2017, waarbij 75% van de beantwoorders dit initiatief toejuichen,” aldus Geert Debergh. CD&V Heuvelland stelde voor dat alle kerken van Heuvelland van 12 december tot 6 januari iedere dag zouden verlicht worden van zonsondergang (17u) tot en met zonsopgang (8u30). Maar deze verlichting komt er niet. “Enerzijds om de eerder aangehaalde financiële reden anderzijds om het werk van de kerstcomités niet in de schaduw te stellen.”

Heuvelland schakelt de komende jaren wel over op led verlichting. Er zullen ongeveer 200 lichtpunten per jaar vervangen worden. Opmerkelijk hierbij was de uitspraak van bevoegd schepen Jean Pierre Geelhand de Merxem. “Zolang ik er ben zullen de lichten tijdens de nacht gedoofd blijven.” Inmiddels blijkt uit ondermeer een onderzoek van de politie arro Ieper dat het doven van de lichten geen gevolgen heeft voor het verhogen van ongevallen of diefstallen. Volgens Cd&V Heuvelland is er onder de bevolking wel een grote schrik om zich nog naar buiten te begeven. “Dat veiligheidsgevoel moeten we hen teruggeven.” N-VA opteert dan weer om in de toekomst de dorpskernen wel te verlichten. “Met de led verlichting moet dat lukken” , aldus Ward Dierickx.

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier