Kerk van Poelkapelle beroert – nog maar eens – de politieke gemoederen

Dominique Cool tijdens zijn vlammend betoog. © PC
Redactie KW

Op de gemeenteraad van Langemark-Poelkapelle kwam het maandagavond opnieuw tot verhitte discussies toen de renovatiewerken aan de kerk van Poelkapelle aan bod kwamen.

Niet voor het eerst stond het prijskaartje van die werken centraal in de debatten. Oppositieleider Dominique Cool van N-VA neemt het de meerderheid zitting na zitting kwalijk dat ramingen voor werken aan de kerk telkens weer schromelijk overschreden worden. Schepen Frank Gheeraert (Open VLD) probeerde nog eens het verschil uit te leggen tussen ramingen en bestekken, maar helaas onderbrak de ene telkens de andere in zijn betoog.

Het escaleerde helemaal toen burgemeester Alain Wyffels probeerde aan te tonen dat het voorstel van N-VA voor de toekomst van de kerk van Poelkapelle nauwelijks zou verschillen van dat van de meerderheid. Zover is het niet kunnen komen. Dominique Cool probeerde telkens te onderbreken, zolang zijn oorspronkelijke vragen onbeantwoord bleven. Uiteindelijk eindigde het gesprek in geroep en werd het punt afgebroken.

Luc Vandamme (Proo!) bracht de rust enigszins terug door te informeren naar de toekomstplannen met de kerk van Bikschote. “Als we zien hoe de kosten evolueren om de kerk van Poelkapelle te behouden, dan zou ik zeggen: breek het af en bouw een kleiner multifunctioneel gebouw.” “Een dorp zonder kerk!”, dat kon niet voor Jacqueline Mostaert (CD&V), inwoner van Bikschote.

Zwaar verkeer geteld

Het voorstel van SP.A, om het zwaar verkeer te weren uit de Poelkapelle- en Boezingestraat, was constructiever van aard. Jean-Marie Callewaert en Francky Barbier hielden op diverse tijdstippen tellingen van het aantal voertuigen. Ze willen een veiliger en leefbaarder doorgangsweg. Volgens de initiatiefnemers was er een duidelijke toename van het vrachtverkeer voor en na de invoering van de kilometerheffing. Schepen Lieven Vanbelleghem vond één vrachtwagen om de vier minuten een interessant cijfer om na te gaan of dat volgens de literatuur veel of heel veel is. Hij zei werk te willen maken van het ontraden, maar niet van het verbieden.

(PCO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier