Kerk van Kerkhove dan toch geen ontmoetingscentrum: privé-investeerder koopt gebouw op ‘om het te redden’

© Picasa Regional
Olaf Verhaeghe

De discussie over het kerkgebouw in de Avelgemse deelgemeente Kerkhove blijft duren. De kerkfabriek besliste recent om, ondanks een eerder akkoord met het gemeentebestuur, het gebouw te verkopen aan een privé-investeerder. Het Avelgemse gemeentebestuur wil een nieuwe ontmoetingscentrum onderbrengen in de kerk. De man die het gebouw kocht deed dat voor zijn schoonmoeder ‘om het gebouw te redden’.

De Sint-Amanduskerk in Kerkhove is al enkele jaren onderwerp van discussie in en rond Avelgem. Het kerkgebouw werd al even geleden ontwijd, zij het na een moeilijke oefening. Een oud-inwoner van Kerkhove diende klacht in tegen de ontwijding waardoor het Vaticaan in Rome zelf moest tussenkomen.

In april leek er dan toch schot in de zaak te komen. De gemeenteraad verklaarde zich akkoord met de koop van het kerkgebouw. Bedoeling is om in de kerk een nieuw ontmoetingscentrum onder te brengen waar ook verenigingen maar ook de school vlak bij gebruik van zouden kunnen maken. De torenspits van de kerk zou zeker behouden biljven, een nieuwbouw vlakbij moest voor de nodige extra ruimte zorgen.

Andere koper

Maar aan dat alles komt nu opnieuw fors een einde. Ondanks de eerdere aankondiging ging de kerkfabriek recent in een zee met een andere koper. Het gaat om een rijke industrieel wiens schoonmoeder vlak bij de kerk woont en het gebouw niet wil zien verdwijnen. De man kocht het gebouw zelf op ‘om het te redden’ en wil zo controle houden over de toekomstige bestemming.

Het gemeentebestuur is allerminst opgezet met de beslissing en de woordbreuk. Niet alleen is er helemaal geen zekerheid over de toekomst, Avelgem maakte ook al wel wat kosten om het project in de steigers te zetten. “Deze site kon een mooie ontmoetingsplek vormen voor onze inwoners”, aldus burgemeester Lut Deseyn (gBa). “De toren als baken zou blijven en een verwijzing vormen naar het sacrale element. Een project als dit kon Kerkhove in de schijnwerpers zetten. Nu ben ik bang dat we vooral veel geld en tijd zijn verloren.”

“Als het een socio-economisch project wordt, is de gemeente daar niet tegen. Alleen zijn noch de plannen noch de langetermijngaranties duidelijk”, aldus het gemeentebestuur. De gemeente handelt het dossier nu verder af en zal na de zomervakantie de mogelijkheden onderzoeken om een nieuw ontmoetingscentrum in Kerkhove te bouwen. “Wij sluiten het hoofdstuk van de kerk nu af en wensen de investeerder alle succes toe”, besluit burgemeester Deseyn.

CD&V niet mals voor bestuur: “De samenwerking kreeg nooit een eerlijke kans”

De oppositiepartij CD&V vindt het dossier van de Sint-Amanduskerk geen voorbeeld van goed bestuur van het gemeentebestuur. “Gemeentebelangen en Tandem gaan met de billen bloot”, zegt Bram Van den Bunder, CD&V-raadslid.

“Een studie wees uit dat een renovatie en ombouw te duur is (zo’n 2,5 miljoen euro, red.). De gemeente besliste daarop dat sloop de enige oplossing was, waarop de gemeente in rep en roer stnod. Sloop en nieuwbouw zouden 1,5 miljoen kosten, dat is duur maar haalbaar”, aldus Van den Bunder. “De privé-investeerder wilde mee de plannen van de gemeente realiseren, zolang de sloop werd tegengehouden. Maar zijn voorstel tot samenwerking kreeg nooit een eerlijke kans.”

Volgens CD&V zat er absoluut een mooi project in. “Met behoud van de kerk en alle functies die de gemeente er wou in onderbrengen en met een stevige besparing voor de belastingbetaler”, zegt Bram Van den Bunder. “Alleen moest en zou de kerk voor het Avelgemse bestuur worden afgebroken. De enige juiste beslissing van de kerkfabriek is dat ze het nu aan de privé overlaten om te zoeken naar een waardige herbestemming met socio-culturele invulling.”

“Alsnog samenwerken met de gemeente zou nog beter zijn, er is niets verloren. Tijd brengt raad”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier