Kerk Lampernisse herbestemd als urnenkerk en ontmoetingsplaats

Vooraan v.l.n.r. schepenen Marc De Keyrel, Martin Obin, Marc Deprez en Katleen Winne, Anja Houbaert projectleider-architect, Saar Meganck van archtitectenbureau Dhooge en Meganck, schepen Gaby Verstraete. Achteraan v.l.n.r. Andy Depreitere, uitvoeringsdirecteur bij Monument Vandekerckhove, Anna-Laura Naessens, projectleider monumentenzorg en burgemeester Lies Laridon.©type=
Vooraan v.l.n.r. schepenen Marc De Keyrel, Martin Obin, Marc Deprez en Katleen Winne, Anja Houbaert projectleider-architect, Saar Meganck van archtitectenbureau Dhooge en Meganck, schepen Gaby Verstraete. Achteraan v.l.n.r. Andy Depreitere, uitvoeringsdirecteur bij Monument Vandekerckhove, Anna-Laura Naessens, projectleider monumentenzorg en burgemeester Lies Laridon.©type="Seq" annie callewaert ACK
Redactie KW

Op zaterdag 28 november werd in Lampernisse de afgewerkte urnenkerk geopend. Al in 2015 werd door het stadsbestuur een haalbaarheidsstudie opgemaakt rond de herbestemming de kerk in Lampernisse.

Na heel wat perikelen kreeg stad Diksmuide in september 2017 de melding van het bisdom dat de kerk die vanaf 1 januari 2018 aan de eredienst zou worden onttrokken. De werken werden gestart op 6 januari 2019 en voltooid op 30 oktober 2020.

Het mooie gebouw van de kerk in het stille Lampernisse is met respect voor het monument omgevormd tot een plaats met twee bestemmingen: een urnenkerk en een ontmoetingsruimte creëren.

Zes urnenbomen

“Het schuurgedeelte van de kerk, het oudste gedeelte van de kerk, werd ingericht als urnenkerk. De boomvormige structuur, die vervaardigd is uit Multiplex es, waarin de urnen kunnen worden geplaatst verwijzen naar de aanwezige boomstructuur in de directe omgeving van de kerk”, legt schepen Martin Obin uit.

“Zes urnenbomen, een soort houten pilaren in verschillende hoogtes, werden geplaatst en daarin zijn in totaal 120 urnennissen beschikbaar. De heel specifieke zitbanken die gebouwd werden in dezelfde stijl als de urnenbomen nodigen familie en vrienden uit om even tot rust te komen, te bezinnen bij de overledene. Dit project kwam tot stand door een samenwerking van het stadsbestuur met de professionele partners en de inwoners van Lampernisse.

Ontmoetingsplaats

Als tweede werd gekozen om ook een ontmoetingsplaats, een socioculturele plek te creëren. Daarvoor werd in het midden van de kerk een houten constructie opgetrokken, een fijn staaltje van vakmanschap. De naam die hiervoor werd gekozen is ‘ Dorpshuis De Seizoenen’. Het is een houten verwarmde box binnenin het gebouw geworden.

“Dit houten skelet is zo ontworpen dat wanneer men midden in het houten skelet staat, je een prachtig uitzicht krijgt op de brandglasramen vooraan in de kerk en op het oksaal aan de achterzijde. De spitsstructuur met zijn vele uniek spanten en met zijn toepasselijke glasstructuur zijn markant binnen dit totale complex. In de vroegere sacristie werd een sanitair blok en een kitchenette gemaakt.”

Concessie

Begraven worden in de urnenkerk kan zowel voor inwoners van Diksmuide als voor mensen die buiten Diksmuide wonen, er is wel een verschil in prijs. Zo betaalt iemand die niet in Diksmuide woont 1.000 euro voor een concessie van 30 jaar, ongeveer het dubbele van wat een inwoner uit de stad betaalt.

“De vaste elementen van de kerk bleven behouden, zoals het altaar en de kruisweg. Verder werd de kerk volledig opgeknapt. Zo werd de elektriciteit vernieuwd en aangepast aan de hedendaagse normen. De muren werden ontdaan van alle pleisterwerk waardoor het gebouw door de sereniteit en neutraliteit een herwaardering krijgt”, aldus schepen Obin.

Sereen en respectvol

“Daardoor blijft niet alleen de ziel van het gebouw, ondanks de werken, behouden maar zelfs nog versterkt. We zijn trots op deze serene en respectvolle realisatie. De socioculturele ruimte is geschikt voor lezingen, voorstellingen, vernissages, bijeenkomsten van lokale verenigingen en zo meer. De naastliggende ruimte is een geschikte ruimte voor tentoonstellingen.”

Voorlopig werd nog geen zaalverantwoordelijke aangesteld, de procedure is wel al lopend. Wie interesse heeft in een rustplaats in deze kerk kan alle inlichtingen hierrond krijgen via burgerzaken@diksmuide.be of 051 79 30 10.

Het Architectenbureau D’Hooghe-Meganck maakte de plannen voor dit vernieuwd concept op, terwijl Groep Monument-Vandekerkhove de werken uitvoerde voor een bedrag van 655.000 euro, btw inbegrepen. (ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.