Kerk in Anzegem krijgt na vijf jaar een gedeeltelijke opknapbeurt

"Het is zeker de bedoeling dat er vieringen kunnen plaats vinden in het sacrale gedeelte", aldus schepen Johan Delrue. Hij staat aan het oudste deel van de kerk dat samen met de toren zal gerestaureerd worden. © XC
Redactie KW

De Sint-Jan De Doperkerk in Anzegem zal vanaf volgend jaar gerestaureerd worden, zij het gedeeltelijk. Het koor met het hoogaltaar en de toren worden in het eerste kwartaal van volgend jaar aangepakt. Wat er met het schip van de 800 jaar oude kerk zal gebeuren, is minder zeker.

De kogel is door de kerk, het dorpsgezicht van Anzegem zal begin volgend jaar in de steigers gezet worden voor een renovatie. Het oudste gedeelte het koor, de toren en de twee zijkapellen worden gerestaureerd. Eerst zullen de restaurateurs de toren wind- en regendicht maken om daarna aan de restauratie te beginnen. Het heeft even op zich laten wachten.

Het is zeker de bedoeling om nog vieringen te houden in het sacrale deel

“Het is beter te wachten dan er ondoordacht in te vliegen. We zijn nu een plan aan het maken rond het patrimonium en hebben zo meer zicht op de zaken. De vorige jaren stond er heel wat te gebeuren en dat liet ons niet toe een beslissing te nemen over het voortbestaan van de kerk. Ook heeft het archeologisch onderzoek anderhalf jaar in beslag genomen en waren er stabiliteitsproblemen achteraf”, legt schepen van Patrimonium en Onroerend Erfgoed Johan Delrue uit (SAMEN één).

De vraag rijst of er in een half gerestaureerde kerk ook vieringen kunnen gehouden worden. “Het is zeker de bedoeling om vieringen te houden in het sacrale gedeelte. Het zou dan ook de bedoeling zijn dat bij grote evenementen de polyvalente ruimte (het schip, red.) zal kunnen gebruikt worden”, weet schepen Delrue. Er is reeds een werkgroep opgericht rond de polyvalente ruimte. Al benadrukt de schepen wel dat die heel basic zal ingericht worden en dat er nog niets beslist is.

De gemeente streeft ernaar om de werken tegen 2023 achter de rug te hebben. “Er wordt nu al verteld dat er geen verwarming zou voorzien worden. Die beslissing is nog helemaal niet genomen. Maar we zijn wel tevreden dat er schot in de zaak komt. Het zal de onzekerheid wegnemen”, zegt de schepen nog.

Ook de oppositie laat weten blij te zijn met de vooruitgang. “We zijn tevreden dat er nu echt iets gaat gebeuren. Dat men nu eindelijk het oudste deel van het monument gaat restaureren. Maar daarna is het uiteraard nog niet gedaan, er ligt nog geen vloer in het schip en er zijn ook nog vragen over de ingang en verwarming. Ik hoop wel dat we er ooit nog eucharistievieringen in zullen plaatsvinden”, vult Rik Colman, lid van de oppositie voor CD&V – Eendracht, aan.

1,7 miljoen euro

De huidige werken worden geraamd op 1.751.588 euro exclusief BTW. De gemeente ontving 7,5 miljoen euro van de verzekering, bedoeld om de kerk te renoveren. Maar een groot deel van dat geld zal gebruikt worden voor de aankoop van de Ingooigemse textielfabriek Escolys, die binnen enkele jaren het gemeentehuis wordt. (Xander Cottens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier