Kerckstede heeft draaiboek om coronavirus het hoofd te bieden

Annelies Konings, Melissa Houthoofd, Kris Hanne, Astrid Dewulf en Katrien Vandooren staan klaar om eventuele besmette bewoners op te vangen. © JCR
Redactie KW

Binnen de voorziening Kerckstede in Oostnieuwkerke werden nog geen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Toch werd een duidelijk plan uitgewerkt voor het geval er toch iemand besmet zou raken. Al hopen directie en begeleiders dat ze dat plan niet nodig zullen hebben.

Sinds het begin van de coronacrisis doet Kerckstede er alles aan om zich te wapenen tegen het virus. Een 80-tal cliënten verblijft sinds 13 maart onafgebroken op het domein. “De medewerkers doen hun uiterste best om hen in deze rare omstandigheden toch een fijne tijd te geven. Daarnaast konden we ook al rekenen op bijvoorbeeld artiesten die hier een optreden gaven”, vertelt directrice Gerda Callens. Samen met de medewerkers houdt zij de medische toestand van de bewoners nauwlettend in het oog.

Continuïteitsplan

“Voorlopig hebben we hier nog geen besmettingen gehad. Hopelijk blijft het zo. Onze medewerkers doen er echt alles aan om binnen de moeilijke omstandigheden warme zorg te geven aan de cliënten.”

Binnen Kerckstede werd inmiddels een draaiboek uitgewerkt voor wanneer er toch een bewoner besmet zou raken. “We stelden een continuïteitsplan op waarin onder andere de nodige hygiënische voorzorgsmaatregelen, het gebruik van beschermingsmateriaal en andere afspraken zijn opgenomen”, vertelt zuster Gerda.

Na de verhuis vorig jaar van enkele cliënten naar de pastorie nabij het dorpsplein staat een van de huizen op het domein van Kerckstede leeg. Er is veel gewerkt in het huis om er wooneenheden te maken die elk afzonderlijk sanitair hebben. Cliënten die ook iets zelfstandiger kunnen wonen, zouden ernaartoe gaan. Die verhuis was nog net niet gebeurd. Het huis stond nog leeg.

De voorbije weken werd dit huis volledig klaargemaakt om er eventuele besmette bewoners te kunnen opvangen. “Het huis is helemaal ingericht als aparte isolatie-afdeling voor cliënten met covid-19. Door, indien dit nodig zou zijn, het huis open te stellen voor besmette cliënten, willen we het virus zoveel als mogelijk uit ons hoofdgebouw houden. Op die manier kunnen we verdere besmetting van cliënten en medewerkers voorkomen.”

“Wij staan klaar”

In de woning kan ook het beschermingsmateriaal gericht ingezet worden. De zieke cliënten kunnen er in alle rust verzorgd worden. “We vroegen aan onze medewerkers wie bereid zou zijn om in dit huis te werken. Vijf enthousiaste medewerkers gaven zich hier vrijwillig voor op.”

Annelies Konings, Melissa Houthoofd, Astrid Dewulf, Katrien Vandooren en Kris Hanne hopen net als de directie dat het niet nodig zal zijn om aan de slag te gaan in de woning. “We hopen dat de vele voorbereidingen in functie van een eventuele corona-uitbraak in Kerckstede verloren werk zullen zijn maar wij staan wel onmiddellijk klaar indien het virus toch zou uitbreken.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier