Keramiste Lore Van Eeghem maakt kopjes met borsten en penissen

Lore Van Eeghem wil met haar boobies mugs zoveel mogelijk vrouwen en hun lichaam representeren in hun uniekheid en hun schoonheid. © gf

Keramiste Lore Van Eeghem maakt boobies mugs, kopjes met borsten op in allerlei vormen en maten, zoals ze écht zijn: rond, puntig, ongelijk, hangend of ver uit elkaar staand. “De inspiratie haal ik uit mijn eigen zoektocht naar mijn vrouwelijkheid en wat het betekent om een vrouw te zijn. Ik was dat gevoel volledig verloren na een pijnlijke relatiebreuk.”

Lore Van Eeghem (27) is psychologe van opleiding en werkt als medisch vertegenwoordigster. In haar vrije tijd is ze vooral te vinden in De Tank op de Burg. Daar heeft de kunstenares haar eigen atelier. “Eind 2018 volgde ik uit nieuwsgierigheid een cursus pottendraaien. Het leek me leuk om zelf potjes en kommetjes te kunnen maken. Door die opleiding ontdekte ik al snel mijn passie. Keramiek is voor mij oneindig leren en nieuwe dingen proberen. Al snel waren enkele uren les per week niet meer voldoende en kocht ik mijn eigen draaischijf”, begint Lore.

Ze haalt haar inspiratie uit de natuur, haar vormen en kleuren. Naast servies, allerhande kommen en potjes, startte Lore ook een unieke lijn. De zogenaamde boobies mugs, een collectie kopjes met borsten op. “De inspiratie voor mijn boobies mugs kwam voort uit mijn eigen zoektocht naar mijn vrouwelijkheid en wat het betekent om een vrouw te zijn. Ik was dat gevoel volledig verloren na een pijnlijke relatiebreuk. Ik begon kopjes te creëren met verschillende types borsten: rond, puntig, ongelijk, hangend, ver uit elkaar staand… De gouden accenten op de kopjes staan voor de verschillende types schaamhaar, de littekens na een borstvergroting, keizersnede of borstkanker. De kleuren van de kopjes staan voor de huidskleuren en de vormen ervan verwijzen naar de verschillende lichaamsvormen.”

Ideaalbeeld

Lore wil met haar boobies mugs zoveel mogelijk vrouwen en hun lichaam representeren in hun uniekheid en hun schoonheid. “Tijdens het creëren, ontdekte ik opnieuw wat een vrouw zijn voor mij betekent. Ik wil gewoon mezelf zijn en mezelf niet constant vergelijken met het ideaalbeeld dat de maatschappij ons oplegt. Ik ben vooral dankbaar dat mijn lichaam gezond is en het mij de mogelijkheid geeft om mijn verlangens en dromen te volgen.”

“Het is jammer dat veel vrouwen ongelukkig zijn door het nastreven van de perfectie van een ideaalbeeld, terwijl ze gewoon perfect zichzelf kunnen zijn. Ik krijg veel positieve reacties op mijn boobies mugs. Vrouwen zijn vooral enthousiast over de variatie in mijn collectie. Ik vermoed dat we ons een beetje meer aanvaard voelen als we de realiteit van een vrouwenlichaam zien in plaats van het prototype dat in reclames en porno opduikt. Daar is de vrouw vaker een object dan een subject.”

Haar inspiratie haalt Lore niet enkel uit haar eigen zoektocht naar vrouwelijkheid. “Ik word ook geïnspireerd door de vrouwen die mij omringen. Mijn vriendschappen worden gekenmerkt door ambitieuze vrouwen die mijn volledig accepteren en mij steunen doorheen het hele proces. Ook de vrouwen die ik leerde kennen, omdat ze mijn kopjes kochten, inspireren me door hun eigen verhalen.”

Lore voegde ondertussen ook mannen toe aan haar collectie kopjes. “Ook zij botsen op tegen de idealen die bepalen wanneer zij ‘man’ genoeg zijn. De volledige collectie heb ik daarom omgedoopt naar Body Positivity Mugs.”

“Het is heel boeiend om de variatie tussen mensen te observeren. Ik heb nog heel wat ideeën. Zo wil ik ook nog kopjes maken die vrouwen met een piercing, tattoos en cellulitis representeren. Verder wil ik mij focussen op mijn nieuwe collectie: Hoofdgroei. Ik maak bloempotjes, en binnenkort ook vazen, met verschillende soorten gezichten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier