Keramiekatelier verkoopt unieke borden voor Chiro Hertsberghe

Renaat Steurbout en Ann-Sophie Ververken maakten samen 250 borden in amper drie weken. © Davy Coghe
Redactie KW

Renaat Steurbout en Ann-Sophie Ververken van Atelier Arena draaiden de voorbije periode 250 artistieke spaghettiborden die ze verkopen ter voordele van de Chiro van Hertsberghe. “Spaghetti brengt mensen samen, waarom daar dan geen mooi keramiek voor gebruiken?”

De jaarlijkse spaghettiavond van Chiro Sparregalm uit Hertsberge beloofde dit jaar een extra groot feest te worden. Al enkele jaren sponsoren Renaat Steurbout en Ann-Sophie Veverken dit evenement op de klassieke financiële manier, tot ze dit jaar zelf een nieuwe en creatieve manier vonden. Wat begon als een grap, eindigde met een extra uitdaging.

Deadline van drie weken

“Via Victor Wuyts, die bij de Chiro zat, sponsoren wij al jaren. Dit jaar grapte hij of we toevallig niet 250 borden hadden liggen? We gingen de uitdaging aan en legden onszelf een deadline van drie weken op. Dat we met zo’n actie de lokale jeugdbeweging konden steunen, gaf ons een extra motivatie. We voelen ons namelijk zelf nog altijd heel jong”, lacht Renaat. “Als lokale handelaar iets maken voor een lokale groep jongeren die de centen nodig hebben om op kamp te gaan, maakt het echt leuk.”

Woord houden

Uit de borden zouden op de benefietavond alle aanwezigen spaghetti eten. Daarna kon iedereen ook een bord kopen. Een deel van de winst zou naar de jeugdbeweging gaan, tot de coronacrisis roet in het eten gooide. De benefietavond werd uitgesteld, de sponsoractiviteiten niet: “We hebben ons woord gegeven om 250 borden te verkopen en daarmee de Chiro te steunen, dan doen we dat ook. Met behulp van een jonge webdesigner zetten we een webshop op poten waardoor de verkoop toch kan doorgaan.”

Mingei

Waarom spaghettiborden? De verklaring is klein maar fijn. ‘Mingei’, een oosterse term die zoveel betekent als ‘schoonheid vinden in alledaagse dingen’. Wat nauw aansluit bij de filosofie van Renaat en Ann-Sophie: “Spaghetti eten gebeurt regelmatig in veel gezinnen. Vroeger was dat er niet, nu maakt het deel uit van onze cultuur. Het is iets alledaags geworden, wij willen dat alledaagse etentje toch een feestelijke toets geven door het eten te serveren in kunstige borden”, gaat Ann-Sophie verder.

Zuinig met klei

De uitdaging stopte voor het creatieve koppel niet bij het ontwerp van het keramieken bord. De productie van 250 borden op minder dan drie weken vroeg heel wat inspanning, planning en organisatie. Efficiëntie was volgens Renaat erg belangrijk: “We hadden maar een bepaalde hoeveelheid klei. We moesten dus met zo weinig mogelijk klei toch zo veel mogelijk borden maken. In totaal draaiden we tot 60 borden per dag, het maximale aantal dat onze ovens kunnen afbakken. Nadien moesten we ze nog glazuren en voor een laatste keer bakken. Elk bord ging zeker zeventien keer door onze handen, zeventien keer met evenveel liefde en plezier als bij een ontwerp waar we een beperktere productie van doen.”

Elk bord is anders

Een creatief voorwerp in een hoger aantal produceren vraagt veel routine. “Maar alle borden hebben een andere expressie in hun glazuur. Het ene bord heeft wat meer streepvormen, een ander bord heeft meer spatten, dat maakt ieder bord uniek”, gaat Ann-Sophie verder. “Elk bord is een artisitiek stuk dat deel uitmaakt van een groter geheel.” (AVH)

Info: geïnteresseerden kunnen de borden kopen via shop.atelierarena.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier