Kenneth Brouckmeersch uit Bredene bereidt zich voor op de Marathon des Sables

Kenneth Brouckmeersch. © Foto JRO
Redactie KW

Kenneth Brouckmeersch loopt volgend jaar in april de Marathon des Sables, een zesdaagse ultraloop van 254 kilometer. De tocht gaat dwars door de woestijn van Zuid-Marokko en wordt beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld. De loop bestaat uit zes etappes die in zeven dagen worden gelopen.

Kenneth loopt al heel lang, maar meer dan tien kilometer was dat niet. “Ik wilde meer en kwam mensen tegen van de Herbalife Nutrition Foundation (HNF), een organisatie die kinderen in nood in België helpt”, vertelt Kenneth. “Vorig jaar liep ik zo 132 kilometer richting Parijs, dit jaar doe ik er 155 richting Keulen. Maar mijn doel reikt iets verder.”

De Marathon des Sables is voor Kenneth de ultieme test. “De langste etappe is ongeveer 86 kilometer”, verduidelijkt Kenneth. “De tocht gaat dwars door de woestijn, zandheuvel op en af, in een verschroeiende hitte.”

Rugzak van 15 kilo

Kenneth heeft een jaar de tijd om zich voor te bereiden. “Dat jaar zal niets te veel zijn. Het is niet zo dat je die gewoon maar eens gaat uitlopen. Er komt veel meer bij kijken”, beseft hij nu al. “De temperatuur in de woestijn kan al snel tot 45 à 50 graden oplopen. Aan de voeten kan de temperatuur dan weer tot maar liefst 60 graden aanvoelen. Bij 30 graden in België wordt er al gevraagd om geen al te zware inspanningen te doen, ga dan maar eens in de woestijn lopen (lacht). Het is ook niet zo dat je door iedereen bevoorraad wordt langs de weg zoals dat in vele wedstrijden het geval is. Bij de Marathon des Sables start je de eerste dag met je rugzak op de rug waar alles in zit. Het gewicht van die rugzak loopt al snel op tot 15 kilogram. Ook dat sleur je nog eens mee tijdens je tocht. Het enige wat je van de organisatie krijgt, is water. Om de twaalf kilometer krijg je anderhalve liter water.” Voor Kenneth zijn de twee grootste uitdagingen de temperatuur en het weinige water dat hij te drinken zal krijgen. “Voor sommige mensen is het net voldoende. Je moet rekenen dat je er geweldig veel zweet. Het vocht dat je daar verliest, recupereer je niet met die anderhalve liter water op twaalf kilometer.”

Huis verbouwen

Kenneth is onlangs met de voorbereidingen gestart. “In mijn huis heb ik een ruimte die binnenkort tot een trainingsruimte wordt omgebouwd. Daarin gaan we warmteblazers monteren om zo de temperatuur waarmee ik zal te maken krijgen, na te bootsen”, legt Kenneth uit. “Er komt zowel een loopband als een fiets op rollen. Ik zal zeker dat jaar nodig hebben om me voor te bereiden.”

Deelnemen kost heel veel geld, de inschrijving alleen al kost 3.500 euro

Deelnemen aan de Marathon des Sables kost heel veel geld. Zo bedraagt de inschrijving alleen al 3.500 euro. Daar zit de reis naar Marokko nog niet eens bij. Daarnaast is er ook heel wat materiaal nodig. “Je mag al snel rekenen op 6.000 euro om te kunnen deelnemen”, zegt Kenneth. “Daarom reken ik op wat steun van de Bredenaars. Ik ben van plan om bij iedereen in de bus een flyer te stoppen met de uitleg wat ik precies ga doen. Ik vraag iedereen een symbolische euro als steun. Uiteraard zal niet iedereen dat doen, maar als de helft van de Bredenaars dat doet, dan is de reis betaald en is er nog heel wat over om het goede doel te steunen. Alle opbrengsten gaan naar de Herbalife Nutrition Foundation.”

Top 100

Het gezin van Kenneth ziet de tocht van hun man en papa minder zitten. “Mijn vrouw en kinderen verklaren mij zot”, lacht Kenneth. “Ik heb nu eenmaal niet meer genoeg met gewone tochtjes. Tien kilometer loop ik alsof het niets is. De Marathon des Sables is een grote uitdaging. Ik wil hem niet alleen uitlopen, maar ik wil ook nog eens bij de top 100 eindigen.”

Wat komt daarna? “Dat weet ik nog niet. Ik concentreer me nu eerst op de Marathon des Sables en dan zien we wel. Eerst zien hoe ik die wedstrijd verteer”, lacht Kenneth Brouckmeersch nog. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier