https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kennedyplein krijgt centralere rol bij reorganisatie stadhuis

(GF)
(GF)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Het stadhuis wordt de komende jaren grondig opgefrist. Daarbij zal de volledige omgeving een transformatie ondergaan. “het wordt een opfrissing met respect voor de erfgoedwaarde van het stadhuis”, zegt schepen Jurgen Content. “Het Kennedyplein wordt een verbindend stadsplein.”

Een jaar geleden keurde de gemeenteraad het bestek goed voor het aanstellen van een ontwerper voor de ‘revitalisering’ van het stadhuis. De opdracht betrof enerzijds de opmaak van een visie voor de ruimere omgeving van het stadhuis – de site die begrensd wordt door de Zuidlaan, Ontmijnersstraat, de De Smet de Naeyerlaan, Kerkstraat en de Scaprhoutdreef – en anderzijds ook het voorleggen van een ontwerp voor de uitbreiding en reorganisatie van het eigenlijke stadhuis als administratief centrum.

Stadsplein

“Deze uitbreiding en reorganisatie zijn nodig als gevolg van de samenvoeging van het OCMW en het stadsbestuur tot één lokaal bestuur. Daarnaast is het stadhuis, dat dateert van 1951-1952, ook sterk verouderd ”, zegt schepen van Openbare Gebouwen en Ruimtelijke Ordening Jurgen Content (SP.A). De opdracht werd toegewezen aan het architectenbureau Bart Dehaene en Zoom Architecten. “Dit omwille van de invulling, duurzaamheid en de inschrijvingsprijs.”

Een van de krachtlijnen in het ontwerp is de transformatie van het J. F. Kennedyplein. “Nu fungeert dit vooral als verkeersrotonde, er is niet echt een link met het stadhuis. De bedoeling is dat het een sterk nieuw stadsplein wordt, een duurzame verbinding tussen het Koning Albert I-park en het park voor de Sint-Antoniuskerk”, zegt Jurgen Content. “ Op het nieuwe plein komt een overdekt paviljoen waar activiteiten georganiseerd zullen kunnen worden , en dat tevens dienst kan doen als toeristisch onthaalpunt.”

Frans Masereel

“Er wordt ook aan gedacht om in het paviljoen werken van de in Blankenberge geboren kunstenaar Frans Masereel te verwerken. Een ander belangrijk element is de vergroening van de omgeving rond het Sociaal Huis tot een nieuw buurtparkje waarin ook het jeugdhuis en de voormalige dokterswoning geïntegreerd zullen worden.”

Het stadhuis zelf wordt iets hoger: op de centrale vleugel komt er een extra bouwlaag van 500 m². De toevoeging zal er volgens burgemeester Daphné Dumery (N-VA) eigentijds uitzien, maar anderzijds ook niet volledig losstaan van de bestaande, monumentale architectuur van het stadhuis. “ In het gebouw wordt een volledig nieuwe verticale circulatie voorzien , die aansluit op de centrale inkomhal en de grote hal op de eerste verdieping. Daartoe worden onder meer een nieuwe trap en nieuwe lift geplaatst.

Parkeerplaatsen

Het ontwerpteam heeft ook aandacht en respect voor de erfgoedwaarde van het stadhuis. Zo worden er geen zware ingrepen voorzien in het bestaande gebouw en blijft de huidige structuur behouden. “ De historische trap blijft bewaard en de monumentale hallen worden in ere gehouden ”, klinkt het.

Aan de parkzone tussen de achterzijde van het stadhuis en het politiekantoor is een volwaardige dienstingang gepland die aansluit bij een laad- en loszone. Daar komen ook parkeerplaatsen voor auto’s en fietsstallingen voor het personeel. De bestaande personeelsingang in de Ontmijnersstraat blijft behouden. “ Het publiek zal het stadhuis kunnen bereiken via de bestaande hoofdingang , die beperkt wordt aangepast in functie van integrale toegankelijkheid”, besluit burgemeester Dumery.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten