Kemmelberg wordt paarse berg zonder toeristen

© EF
Redactie KW

Met Pasen verschijnen traditioneel de eerste boshyacinten op de Kemmelberg. Dat is ook dit jaar zo. De Kemmelberg zal de komende weken opnieuw paars kleuren. Toeristen zullen dit keer omwille van de coronacrisis moeten passen voor deze natuurpracht. “Ik hoop dat we vanaf juni met mondjesmaat een aantal activiteiten kunnen organiseren”, zegt schepen van toerisme Jean-Pierre Geelhand de Merxem.

Dit jaar had Heuvelland een volledig festival gepland rond de bloei van boshyacinten. “Een van de toppers zou zeker de fotoshoot geweest zijn tussen de hyacinten. De Kemmelberg wordt straks zeker een volle paarse berg, maar dan zonder onze toeristen. Parkings zijn sinds vorig weekend allemaal gesloten op bevel van de federale overheid. Net als de speelpleinen. Enkel wandelen en fietsen zijn toegelaten. We volgen de richtlijnen van de federale overheid, we zijn nergens meer of minder streng. De naleving gebeurt volledig door de politie, die maximaal blauw op straat voorziet.” Schepen Geelhand de Merxem durft ondertussen luidop te denken over de periode na de lockdown.

“Het is afwachten wat de nieuwe richtlijnen van de overheid zullen zijn. Wat zal er toegelaten worden? Wanneer? En voor hoeveel personen?” De schepen denkt alvast dat Heuvelland deze zomer wel eens een favoriete vakantiebestemming zou kunnen worden voor de Vlamingen die anders kiezen voor een vakantie in het buitenland. “We zullen alvast voor de nodige sfeer zorgen in onze dorpen. We startten vorig jaar met gratis muziekoptredens in de dorpen en dat willen we zeker uitbreiden. De mensen weer samenbrengen daar doen we graag aan mee, maar nogmaals alleen als we daarvoor groen licht krijgen van de overheden.”

Kemmelberg wordt paarse berg zonder toeristen
© EF

Verder hoopt de schepen dat iedereen vlot Heuvelland vindt. “Soms is er inderdaad nogal wat verwarring met Heuvelland in Zuid-Limburg in Nederland. De naam Heuvelland is na ruim 40 jaar nog steeds geen synoniem voor de verzameling van 8 dorpen in de Westhoek. De verwarring gebeurt sporadisch, maar eigenlijk niet zoveel. Bij de fusies in 1977 zijn we een van de enige gemeenten geweest in Vlaanderen die een volledig nieuwe naam kregen. De meeste gemeenten zijn een samenvoegsel van 2 namen of gewoon de naam van 1 van de steden of dorpen. In de gemeente was toen het opbouwwerk actief. Zij hadden als ideaalbeeld bij de fusie het huidige Heuvelland met nog een aantal randdorpen (Hollebeke, Voormezele, Reningelst en Dikkebus). Zo groot is de gemeente niet geworden, maar hun voorstel als naam was Heuvelland, en dat is het dan ook geworden. Bij gebrek aan een echt centrale of grote stad werd een nieuwe naam gekozen. Op toeristisch vlak is dat zeker een nadeel. Iedereen kent Kemmel, Westouter of Dranouter, maar verderop kennen weinigen Heuvelland. Mocht ik vandaag in een gemeente wonen die fusioneert, zou ik zeker niet aanraden een nieuwe naam te kiezen die nog niet bestaat.”

In de aanloop naar het nieuwe seizoen plant de toeristische dienst alvast een nieuw toegangssysteem. “Het zal nu ook mogelijk zijn om een toegangsticket aan te kopen aan de site zelf. We opteren voor een algemene prijs en maken zo geen onderscheid tussen volwassenen en kinderen. Er zijn ook nog steeds tickets te koop aan de balie van de toeristische dienst en in cafés in Wijtschate. Door deze extra service geven we de toevallige passanten de kans om de site te bezoeken.” Bayernwald is en blijft één van de toeristische trekpleisters van de gemeente. Vorig jaar werd op de Duitse oorlogssite uit de Eerste Wereldoorlog de 500.000ste bezoeker verwelkomd. De site werd na restauratie geopend in 2004. Gekoppeld aan Bayernwald schreef de Dienst Toerisme van Heuvelland een nieuw arrangement ‘Over Honger en het Goulashkanon’. “Een gids vertelt niet alleen over het eten aan het front, maar tovert uit zijn rugzak ook de ingrediënten die in 1918 deel uitmaakten van het dagelijkse rantsoen.”

Nog zeker t.e.m 19 april is de toeristische dienst gesloten. De nieuwe toeristische brochure staat ondertussen wel online. www.toerismeheuvelland.be

(MD/foto EF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten