Kemmel maakt zich op voor 40ste editie van Zoetemarkt

Het Zoetemarktcomité met v.l.n.r.
Redactie KW

Het wordt op pinkstermaandag opnieuw over de koppen lopen op de Kemmelse Dries waar de 40ste editie van de Zoetemarkt wordt gehouden. “Als kind was ik al zeer onder de indruk van die gezelligheid daar”, zegt Franky Vanacker, de nieuwe Belleman van de Zoetemarkt. “Natuurlijk ook omdat ik er kon smullen van mijn favoriete taart, de meringue.”

Sinds dit jaar is Lokernaar Franky Vanacker de nieuwe Belleman. Hij vervangt Leo Delaleeuw die vele jaren de Zoetemarkt op gang trok. “Dit wordt nu mijn taak”, aldus Franky Vanacker. “En verder ook de mensen begeleiden naar de vele zoete kraampjes op de Dries. Het zal bij mij zeker herinneringen oproepen uit mijn kindertijd, toen ik hier met mijn ouders grote ogen opentrok voor wat ik een magisch tafereel noemde.”

In totaal komen voor deze 40ste editie 50standhouders hun snoepwaren verkopen. “De mattetaarten uit Geraardsbergen zijn er al vier decennia bij”, zegt Luc Dewilde, secretaris van het comité. “Bij de uitnodigingen starten we steeds met de standhouders van de voorbije edities en zoeken dan naar nieuwe bakkers. Dit jaar zijn dit het Izegems Schoentje en de ambachtelijke peperkoek en chutney uit Ledegem.” Verder zijn er onder meer Poperingse hommelknopjes, chocoladetruffels uit Aalbeke, boules met pudding uit Kuurne, zwarte muizen uit grootmoeders tijd uit Gullegem, tabaknaaistertaart uit Wervik en Heuvellandse Bergstenen te vinden. Uit Teteringen in Nederland zijn ambachtelijk gevuld brood en suikervrije confituur te koop.

De Zoetemarkt wordt om 14 uur geopend door de bakkersfanfare. “Maar om 11 uur ‘s morgens zetten de Kemmelse horecazaken hun terras al buiten”, klinkt het.

Thema

De Zoetemarkt gaat terug op de zoektocht van de toenmalige toeristische dienst VVV West-Vlaamse Bergen om in elk dorp met een thema uit te pakken om te feesten. In Dranouter werd dat Borelle, in Kemmel de Zoetemarkt. Het woord ‘zoete’ zou zijn afgeleid van ‘zoetje’, wat geliefden tegen elkaar zeggen. Het verhaal wil dat heel wat mensen hier een lief vonden.

Met de Gekke Spekke Zundag heeft de Zoetemarkt nu al een paar jaar een kinderdag. De dag voor de Zoetemarkt, op zondag 9 juni, kunnen kinderen tussen 3 en 12 jaar deelnemen aan workshops en aan heel wat spelactiviteiten met ‘zoet’ als centrale thema.

Info: www.zoetemarkt.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier