Kelly Deriemaeker: “Mijn job staat of valt met mijn authenticiteit”

Kelly Deriemaeker wordt gelukkig als ze het leven van cursisten ten goede kan veranderen.© TOGH
Kelly Deriemaeker wordt gelukkig als ze het leven van cursisten ten goede kan veranderen.© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Door een schrijfwedstrijd over de Menenpoort besefte Kelly Deriemaeker in het tweede middelbaar dat ze een vlotte pen had. Het leidde tot ‘Tales from the crib’ – een van de eerste blogs in België – en tal van artikels en columns. Nu laat Kelly het jachtige journalistenbestaan grotendeels achter zich en focust ze zich op haar podcast Werk & Leven en de online cursus ‘Baas over eigen tijd’.

‘Putting the sfeer in blogosfeer sinds 2004’ is de ondertitel van ‘Tales from the crib’, de blog van Kelly Deriemaeker (39). Het onderstreept de pioniersrol die ze speelde bij de opkomst van de blogs in het begin van het nieuwe millennium. “Het begon met nieuwtjes en verhalen uit mijn studententijd in Gent. Toen ik begon te werken in een callcenter is de blog blijven bestaan. Ik was bang dat ik het schrijven zou verleren. Het werd mijn speeltuin om toch te blijven schrijven, ook al werkte ik in een callcentrum. Toen ik journalist werd, werd mijn blog mijn visitekaartje. Zo goed als alle jobs die ik kreeg, kwamen er door mijn blog. Het enige nadeel was dat iedereen onmiddellijk kon lezen waarover ik schreef: mentale worstelingen, stoppen met alcohol… Ze wisten meteen welk vlees ze in de kuip hadden.”

Het valt inderdaad op dat je in je blog en columns de inkijk in je persoonlijk leven niet schuwt.

“Ik heb niet het gevoel dat ik mijn vuile was zomaar op straat gooi. Er zit echt wel een filter op. Ik schrijf ook nooit over iets waar ik midden in zit. Het gaat altijd over iets waar ik doorheen ben. Toen ik sukkelde met alcohol heb ik daar in mijn blog niet over verteld, maar eenmaal ik de beslissing nam om te stoppen met drinken, vond ik het wel belangrijk om dat te delen omdat je anders alleen maar een propere etalage ziet. Zoals worstelen met je mentale gezondheid nadat je een huilbaby hebt gehad. Ik krijg daar nog altijd mailtjes over van mensen die gegoogeld hebben op huilbaby. Toen ik in die situatie zat, had ik zelf ook veel aan de verhalen van andere mensen. Zo is het een ecosysteem waarbij we van elkaar leren en aan elkaar teruggeven.”

Met de podcast ‘Werk & Leven’ die je doet met Anouck Meier en de online cursus ‘Baas over eigen tijd’ probeer je ook mensen te helpen?

“De podcast is begonnen als een zot project. Ondertussen zijn we 50 afleveringen verder. Veel dingen waar mensen nu tegenaan lopen omdat ze moeten thuiswerken door covid-19, daar ben ik als freelance thuiswerker al tien jaar tegenaan aan het lopen. Tijd en geld vind ik zeer boeiende onderwerpen, omdat mensen denken dat je daar weinig invloed op hebt, terwijl ik uit ervaring weet dat dat niet klopt. Ondertussen hebben we honderden cursisten gehad en je ziet echt gigantische transformaties in de mensen hun leven. Dat maakt mij ongelofelijk gelukkig.”

“Iemand zei me letterlijk: jij hebt mijn leven veranderd. Dat is de max!”

“Ik herinner mij een schrijfwedstrijd van The Last Post Association waaraan ik deelnam. Toen ik 14 jaar was, gebeurde het vaak dat er onder de Menenpoort een eenzame klaroener stond terwijl ik op vrijdagavond passeerde om uit te gaan naar de Vismarkt. Die mens stond daar te blazen voor niemand eigenlijk. Ik vond dat heel indrukwekkend en schreef er mijn inzending over. Ik werd tweede of derde en ik weet nog dat toen het besef kwam dat ik blijkbaar goed kon schrijven, zonder veel moeite. Die associatie maak ik nog altijd.”

Je mocht vorig jaar de toeristische brochure over Ieper schrijven. Was dat moeilijk?

“Ik vond het een hele eer dat ik dat mocht doen. In mijn top vijf van meest gelezen blogposts staat sinds jaar en dag een stukje over de beste adressen als je Ieper komt bezoeken. Als je googelt op ‘Ieper’ en ‘tips’ is dat blijkbaar een van de eerste resultaten die je krijgt. Voor de toeristische brochure heb ik een beetje hetzelfde gedaan.”

Voel je een grote verantwoordelijkheid als je bezoekers op die manier beïnvloedt?

“Ik probeer dat altijd zo oprecht mogelijk te doen. Ik laat mij ook niet omkopen. Ik zeg altijd: mijn job staat of valt met mijn authenticiteit. Geloof mij vrij, je krijgt nogal wat voorstellen van bedrijven als blogger en podcaster. Je ego wordt daar wel door gestreeld, maar ik doe nooit samenwerkingen. In het begin heb ik dat wel gedaan, maar ik besloot daar snel van af te stappen.”

Wat brengt de toekomst?

“Ik wil sowieso verder gaan met de podcast omdat ik merk dat de impact steeds groter wordt en we ervoor zorgen dat mensen kunnen kiezen wat ze doen in hun leven. De impact die wij hebben motiveert mij enorm om verder te doen. Ik heb al gehad dat in Ieper iemand mij op een terrasje aansprak en letterlijk zei: ‘jij hebt mijn leven veranderd’. Dat is de max.”

Heb je nog grote domen?

“Ik wil vooral mijn leven inrichten zoals ik het wil, en dat lukt me wel de laatste tijd. Ik was ooit een verzuipende freelancer die heel de tijd aan het werken was. De laatste jaren is dat toch veel verbeterd. Ik wil op dat elan verder gaan.”

Privé: Kelly werd geboren in Veurne op 20 augustus 1981. Ze is de dochter van Eddy Deriemaeker en Brigitte Houbaert, die overleden is. Ze woont in de wijk De Vloei met haar man Youri De Smet en twee kinderen Dexter (8) en Flo (5).

Opleiding: De lagere school deed ze in de Rijksbasisschool in Vlamertinge, daarna ging ze naar de Middenschool Atheneum in Ieper. Vervolgens studeerde Kelly Pers & Voorlichting aan Egon (de huidige Arteveldehogeschool) in Gent.

Loopbaan: Na haar studies werkte ze eerst op een callcenter, maar na een tijdje startte ze in bijberoep als journalist. Ze schreef onder ander voor Passe-Partout, Krant van West-Vlaanderen, Story, Libelle, Flair, De Standaard, Feeling… Vorige zomer besliste ze om zich te focussen op haar twee bedrijven: Werk & Leven (podcast en online cursussen ‘Baas over eigen tijd’) en de blog ‘Tales from the crib.’ Ze schrijft wel nog columns voor Steps en de boekenrubriek voor Feeling.