Kelly De Souter ziet steeds meer handelszaken in Damse woonkernen verdwijnen

Kelly De Sutter voor het pand waar twee handelszaken verdwijnen. © DC
Redactie KW

Ook Kelly De Sutter (44), uitbaatster van een kinderopvang en gemeenteraadslid voor Damse Belangen, ervaart de gevolgen van de coronacrisis. De twee handelspanden bij haar woning in Den Hoorn komen tegen het einde van het jaar leeg te staan nu de huidige zaakvoerders hun huurcontract hebben opgezegd.

Door heel wat nieuwe woonwijken en verkavelingen groeide Den Hoorn uit tot een bijzonder grote woonkern in Damme. Met een goeie duizend inwoners is het na Sijsele en Moerkerke de derde grootste kern van de stad Damme. Het aantal handelszaken in Den Hoorn, ook wel Sint-Rita genoemd naar het bedevaartsoord, groeide echter niet stelselmatig mee. Integendeel zelfs. En die neerwaartse trend zet zich door nu het schoonheidssalon en de groothandel in brillen vertrekken uit de handelspanden van Kelly De Sutter langs de Hoornstraat. Kelly woont zelf met haar gezin in het complex en runt er haar kinderopvang.

Begrip

“Uiteraard vinden we het spijtig dat die zaken tegen het einde van het jaar verdwijnen, al heb ik er wel begrip voor natuurlijk. Door het hardnekkige coronavirus beleven we heel erg moeilijke tijden“, zegt Kelly. “Esthetiek Severine was hier zo’n 5,5 jaar gehuisvest, dus de handelshuurtermijnen indachtig moest ze kiezen of ze na de zes jaar nog een bijkomende huurperiode van drie jaar zou aangaan. Door corona moest het schoonheidssalon maandenlang dicht blijven, de zaak kon pas terug open gaan tegelijkertijd met de kapsalons. En in deze onzekere periode is een schoonheidsbehandeling voor veel mensen geen prioriteit. De brillengroothandel mocht en kon in principe wel doorwerken tijdens de lockdown, maar doordat de opticiens gesloten waren, moest er ook nauwelijks geleverd worden. Zo zijn er dus jammer genoeg opnieuw twee zaken minder in Den Hoorn. Nu zal ik dus wel op zoek moeten gaan naar een andere invulling voor de handelspanden, maar evident zal dit niet zijn in deze moeilijke tijden. Wie zal er nu met een nieuwe zaak durven beginnen? Indien ik op termijn geen nieuwe invulling vind voor de handelspanden overweeg ik om de kinderopvang in de benedenverdieping onder te brengen. Het zou praktischer zijn, doordat ik minder trappen moet doen. Maar dat betekent dus opnieuw twee handelspanden minder hier in Den Hoorn.”

Nog maar een bankautomaat

Kelly Desutter zegt steeds meer verdwijnende handelszaken te zien, ook in Moerkerke-centrum. “Recent zijn daar twee bankkantoren vertrokken en dit houdt ook in dat er in Moerkerke nog maar één kantoor is dat voorziet in een geldautomaat. Heel wat mensen beginnen stilaan te panikeren”, klinkt het. “Als zo’n handelspand een jaar leeg staat, wordt het opgenomen in de leegstandslijst en dan heeft de eigenaar nog een jaar om een nieuwe invulling te zoeken. Zoniet wordt er door het stadsbestuur leegstandstaks opgelegd. Ik vraag me echter af of dit in deze tijden door het stadsbestuur eens niet moet herbekeken worden.”

“Ik woon 44 jaar in Den Hoorn, mijn hele leven lang al, en in mijn kinder- en jeugdtijd en ook later nog waren hier talrijke bloeiende handelzaken. Toen woonde hier nog veel minder volk. Nu zijn er nog drie kapsters en een voedingsautomaat. Het laatste café (het Groene Woud, red.) sloot intussen ook de deuren…”

Politieke activiteit

Nu de zomervakantie stilaan naar het einde loopt, kijkt Kelly De Sutter als gemeenteraadslid voor oppositiefractie Damse Belangen stilaan ook weer uit naar het hernemen van de politieke activiteit. “Al draait die activiteit door de coronacrisis nu al enkele maanden op een een lager pitje. De gemeenteraden blijven natuurlijk nog doorgaan, maar zo’n vergadering via videoconferentie is toch niet hetzelfde“, stelt het raadslid. “Er zijn in Damme toch genoeg zalen die groot genoeg zijn om de nodige afstandsregels tussen de raadsleden in acht te kunnen nemen. Ik denk maar aan een sportzaal of de Cultuurfabriek.”

“Er zijn nochtans wel genoeg dossiers waarover een debat tijdens een échte gemeenteraad zich opdringt. Zo denk ik aan de lamentabele toestand van de Visserstraat in Moerkerke. Ik vernam wel dat Aquafin zou instaan voor het gros van de kosten voor de heraanleg gezien er ook rioleringswerken nodig zijn – het zou gaan om zo’n 2,5 miljoen euro, wat ik zeker toejuich – maar het zou nog duren tot 2025 voordat die werken beginnen. De Moerkerkenaars kunnen en willen zo lang niet meer wachten, vrees ik.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier