Kelly (31) in verwachting van haar elfde kindje: “We denken zelfs al aan een twaalfde”

Op de begane grond T'Jay met op de arm Nathaniel, mama Kelly met haar tiende kindje Abbygail, Heath, Ashley, Alycha en papa Nathan, daarboven in de boom Ashton, Hailie, Braxton en Tommy. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Kelly De Loose en Nathan Vandeputte, het koppel met de tienkoppige kroost uit Wenduine, mag binnenkort wéér een stoeltje bijzetten. Tegen het einde van het jaar verwachten ze nummer elf.

Kelly De Loose (31) en Nathan Vandeputte (35) wonen met hun tien kinderen in een rijhuis langs de Brugsesteenweg. We waren er vorige zomer voor het laatst na de komst van Abbygail, de tiende in het rijtje. “Misschien nog een nakomertje”, klonk het toen, en binnenkort is het dus weer zover: dan is het voetbalelftal compleet. Al rijden de meisjes liever paard. “Ik wil later een eigen manege”, zegt de 8-jarige Hailie. Haar jongere zus Alysha (7) wil als ze groot is brandweervrouw worden, Ashley (10) ziet zichzelf al als kapster. Ashton (9) droomt dan weer van een eigen hotel.

Het gezin Vandeputte – zes jongens, vier meisjes – telt daarnaast ook nog acht hondjes, een stel naaktkatten en drie papegaaien. “En de kindjes, da’s soms kat en muis. Het enige wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat koppig karaktertje. Hebben ze van de papa meegekregen”, knipoogt Kelly, die op haar achttiende mama werd. T’Jay (13) is de eerstgeborene. “Voor de namen haalden we onder meer inspiratie bij Home and Away: Heath Braxton was mijn jeugdidool”, aldus Kelly. Braxton is mama’s knuffelbeer. “En zo hebben ze allemaal wel hun eigenschappen”, zegt Nathan. Tommy is bijvoorbeeld de snoeper in huis: papa betrapte hem net nog in de ijskast.

Heilig getal

Of dat niet dodelijk is voor de romantiek, zo met tien kinderen in huis? “Het is hier altijd gezellig druk, maar eerlijk is eerlijk: ik snak af en toe wel eens naar een rustig momentje met ons tweetjes… En na een paar weken vakantie kijk ik er ook wel naar uit om weer te gaan werken”, zegt Nathan. “Al is het dan wennen, zo zonder de kinderen.”

En dan te weten dat Nathan vroeger niet eens een kinderwens had. “Ik was tot mijn tien jaar alleen en ging dus thuis met al de aandacht lopen”, glimlacht hij. Met nummer tien vers in de luiers was het Kelly die zó graag nóg een meisje wou. Maar ondertussen is het nota bene Nathan die alweer verder vooruitkijkt. “Dertien is zijn geluksgetal”, schatert Kelly. “Zijn oom, die dominee is voor de protestantse kerk, zei bovendien eens dat 12 een heilig getal is dat veelvuldig voorkomt in de Bijbel.”

Het enige wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat koppig karaktertje

Nathan knikt. “Er waren twaalf apostelen, Jakob had twaalf zonen en uit die twaalf zonen kwamen ook twaalf stammen voort. En toen Jezus dat brood vermenigvuldigde, werden het plots twaalf manden vol brood”, glimlacht hij. Zelf haalde Nathan vanmorgen nog vijftig sandwiches bij de bakker.

Op volle toeren

“De mensen vragen ons wel eens hoe we dat aanpakken met tien kinderen in huis. Tijdens de vakantie gaat het er iets minder georganiseerd aan toe, maar vanaf september draait het fabriekje hier weer op volle toeren. Er komt best wel wat lopendebandwerk aan te pas om zo’n menage draaiende te houden”, zegt Nathan.

Naar school gaan is routine: Kelly staat dan om zes uur op om de boekentasjes klaar te maken. Kleren legt ze de avond voordien in hoopjes klaar. “Zaterdag wasdag? Ik draai élke dag 15 kg door de wasmachine. En als de kinderen vuil zijn, gaan ze samen in bad”, aldus Kelly. Zelfs het bevallen is voor haar een routineklus geworden: bij de geboorte van Abbygail was ze in een recordtijd weer thuis.

Samen in de klas

Het gezin Vandeputte blijft een bezienswaardigheid: twee zomers geleden zaten ze met z’n allen op de bank bij Gert Late Night. “Ik zie de mensen in de winkel vaak tellen”, glimlacht Kelly. “Maar hier in het dorp kijken er eigenlijk nog maar weinig mensen van ons op. Ze weten ondertussen wel dat we met veel zijn.” Acht van de tien kinderen gaan naar ‘t Klavertje. “Braxton en Alysha zitten straks samen in de klas”, klinkt het.

Het is nu wachten op de blijde komst van nummertje elf, uitgerekend voor december. “Laat het misschien nog maar even wachten”, glimlacht Kelly, “maar eigenlijk kijk ik er ook best wel naar uit om oma te worden.”