Kelly (11) bakt cakejes voor Perdito

Iris Gillade, Kelly en Loes Van den Heuvel: iedereen is in de wolken met de cheque. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Iris Gillade van vzw Perdito ontfermt zich op haar boerderijtje in Wulpen over zieke, verwaarloosde en mishandelde paarden. Daarbij krijgt ze de hulp van vrijwilligers met een groot hart voor paarden, maar de kosten voor verzorging, eten, onderhoud van het domein… lopen hoog op. Alle financiële hulp is dus meer dan welkom en daarom organiseert Iris regelmatig acties en eetfestijnen om geld in te zamelen. Op de recente opendeurdag stond haar echter een verrassing te wachten, die haar emotioneel diep heeft geraakt. Daar zorgde de 11-jarige Kelly voor…

De opendeurdag was een succes. Iris en haar man Daniel hadden samen met heel wat vrijwilligers een mooi programma in elkaar gebokst.

Ook actrice Loes Van den Heuvel (van FC De Kampioenen) was van de partij, want zij is meter van de vzw. Er waren zelf gebakken taart, lekkere hapjes en drankjes in ‘Melvins’ Club’, er werden massaal lotjes verkocht, er was een demo equicoaching voor kinderen en volwassenen, rondleidingen bij de paarden, een demo paardenshiatsu… Maar toen kwam Kelly Vangheluwe – Tommissen opdagen… en sloeg iedereen met verstomming.

Passie voor paarden

Kelly Vangheluwe-Tommissen is een bescheiden meisje van 11 jaar. Ze woont in Beerst en gaat naar de Vrije Basisschool in Vladslo. Ze is de oudste in een gezin met vier kinderen, ze heeft nog twee broers en een zus. Kelly knutselt en bakt heel graag. Elke week bakt ze als hobby voor de hele familie koekjes, wafeltjes, grote en kleine cakejes… Maar Kelly heeft nog een andere passie: paarden… Die twee passies leidden tot een nobel initiatief met een heel mooi resultaat…

Kelly overhandigde Iris een cheque van 350 euro aan de vzw Perdito. Dat geld had ze in haar eentje bij elkaar gesprokkeld. Iris had dit nooit kunnen vermoeden, want ze kent Kelly al lang. Het meisje komt bijna elke week langs op de boerderij, samen met haar grootvader, om Hurka een bezoekje te brengen. Hurka stond namelijk bijna 10 jaar te grazen in de weide van Kelly’s ‘vake en moeke’, haar grootouders.

In één week hebben we 420 cakejes gebakken, die week geurde het hele huis naar verse cake

“Dat was het paard van onze buren” zegt ‘vake’ Maurits Sansen. “Kelly is dol op paarden, en bijna elke dag kwam ze Hurka een bezoekje brengen en hem borstelen. Sinds ze 7 jaar is, gaat ze trouwens elke zaterdag ponyrijden bij Bloso in Woumen. Toen de eigenaar (92 jaar) van Hurka niet meer voor zijn paard kon zorgen, verhuisde het dier naar Perdito. Zo leerde Kelly de vereniging kennen. Bijna wekelijks komt ze samen met mij op bezoek bij Iris, haar man Daniel en de paarden. Kelly kwam zelf op de proppen met het idee dat ze iets wou doen voor de vereniging.”

Kelly’s mama vertelt: “Eerst wou ze een kraampje op onze oprit opstellen en daar cakejes verkopen, maar we wonen in een doodlopende straat en dat zou dus lastig zijn. Toen bedacht ze: als we nu eens een poster maken met de computer… En zo is het begonnen. We hebben haar poster op Facebook geplaatst, die werd heel snel gedeeld, en de eerste reservaties volgden vlug. Het liep heel goed, en in totaal verkochten we 70 zakjes met cakejes. Oorspronkelijk wilde Kelly de cakejes bakken na school, maar het was zo’n succes dat ik als mama mee in de bres ben gesprongen. Voor een zakje met 6 cupcakes vroegen we 5 euro. De avond zelf of de volgende dag brachten Kelly, mama, papa, vake of moeke de zakjes rond, zodat de klanten altijd superverse cakejes kregen.”

Supertrots op Kelly

“In één week hebben we 420 cakejes gebakken, die week geurde het hele huis naar versgebakken cakejes. Van vake en moeke kregen we al de ingrediënten cadeau. De verpakking was een idee van mij, de bedankingskaartjes erop van Kelly. Die maakte ze zelf met de computer. Vake en moeke hebben de cheque gemaakt, dat vonden we toffer om af te geven, samen met de centjes in een doosje. We zijn allemaal supertrots op Kelly, omdat ze dit allemaal zelf heeft bedacht en er zoveel werk en tijd heeft in gestopt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier