Jarenlang was in het pand de ijzerwinkel Van Canneyt gevestigd. Het gebouw dateert van 1920. De gewezen ijzerwinkel, met bijhorend magazijn en woonhuis, herinnert aan de Eerste Wereldoorlog en de wederopbouw nadien. Grote delen van de Westhoek lagen in puin. Ook Wervik leed sterk onder het oorlogsgeweld. Met de wederopbouw onderging de grensstad een ware metamorfose. De belangrijke modernistische architect Huib Hoste (1881-1958) leverde hieraan een opmerkelijke bijdrage. De ijzerwinkel werd een van de allereerste modernistische gebouwen in België.
...

Jarenlang was in het pand de ijzerwinkel Van Canneyt gevestigd. Het gebouw dateert van 1920. De gewezen ijzerwinkel, met bijhorend magazijn en woonhuis, herinnert aan de Eerste Wereldoorlog en de wederopbouw nadien. Grote delen van de Westhoek lagen in puin. Ook Wervik leed sterk onder het oorlogsgeweld. Met de wederopbouw onderging de grensstad een ware metamorfose. De belangrijke modernistische architect Huib Hoste (1881-1958) leverde hieraan een opmerkelijke bijdrage. De ijzerwinkel werd een van de allereerste modernistische gebouwen in België.Tijdens een korte stadswandeling van ongeveer twee kilometer doorspekt met interessante weetjes, verhalen en uniek beeldmateriaal ontdekken de deelnemers hoe Wervik een nieuwe aanblik kreeg. Het eindigt in de voormalige ijzerwinkel. De nieuwe eigenaars Keizo Yakusiji en Els Mertens koesteren ambitieuze plannen: ze willen het pand in zijn oorspronkelijke staat herstellen en er een ontmoetingsplaats van kunstenaars en ambachtslui van maken. Een kleine expo blikt terug op de geschiedenis van het baanbrekende ontwerp in betonskeletbouw dat dit jaar zijn honderdste verjaardag viert. "We doen een oproep om over oude foto's van dit pand te kunnen beschikken", vertelt Els. "Bedoeling is dat we daarmee een tijdlijn maken van het begin tot de toekomst. Iedereen die een foto of herinneringen heeft van de buurt of het gebouw mag ze hier binnenbrengen en oppinnen."Het pand heeft alvast een rijke geschiedenis. Het gaat om een beschermd monument. De deputatie van West-Vlaanderen bracht in november 2000 een gunstig advies uit over de voorgenomen bescherming. Hoste stelde het algemeen rooilijnplan voor Wervik op en ontwierp een vijftal panden. Het gebruik van een betonnen skeletstructuur voor de bouw van een winkel was nieuw in ons land. Dit moderne gebouw mag beschouwd worden als de belangrijkste realisatie van Huib Hoste in Wervik. De deputatie was van oordeel dat dit pand een representatief voorbeeld is uit het oeuvre van Hoste. Een bescherming als monument was dan ook gerechtvaardigd. De definitieve beslissing nam toenmalige Vlaams minister Johan Sauwens.Ivan Volcke kocht eind 2003 de gewezen ijzerwinkel. Samen met zijn zonen Timothy en Gregory baatte hij toen op het Sint-Maartensplein café Sultan uit. De ruwbouw, dakwerken en het schrijnwerk werden deels gesubsidieerd door Monumenten en Landschappen. De rest werd met eigen middelen gefinancierd. Vanaf het voorjaar 2004 kreeg het pand een nieuwe bestemming en werd het uiteindelijk een feestzaal.Toen de broers Timothy en Gregory de nieuwe uitbaters werden van bistro 't Kapittel kwam feestzaal Isermael te koop. "Ik heb een oom die in Ieper woont en toen we in de streek waren, passeerden we hier toevallig en zagen dat dit pand te koop stond", vertelt Els. "We informeerden in de buurt wie de eigenaar was en men verwees ons naar bistro 't Kapittel. Daar gingen we langs en legden we de eerste contacten met de familie Volcke."De voormalige feestzaal krijgt een totaal andere bestemming. De nieuwe eigenaars hebben hiervoor een akkoord met Monumentenzorg. "Op het gelijkvloers komt er een galerie", vertelt Els. "Op het eerste verdiep een coworking atelier voor creatieven en ambachtslui. We zullen ook workshops doen waar zowel professionelen als beginners welkom zijn. We werken graag met ambachtslui. Op dit moment zijn we contacten aan het leggen en nodigen we ambachtslui en creatieven uit om met ons samen te werken. Het is een prachtig atelier om te wonen en te werken.""Naast een ijzerwinkel was er hier lang geleden een smidse en die willen we ook gebruiken. We wonen achteraan, waar Timothy Volcke woonde met zijn gezin. Wij gaan ook Japanse ambachtslui uitnodigen om hier te leven en te werken. In deze inspirerende architectuur delen we de passie voor het creëren en maken we op de honderdste verjaardag van het gebouw een Belgisch-Japans ontwerp- en ambachtenatelier. De toekomstige herbestemming refereert naar de historiek van het gebouw: de smidse en de ijzerwinkel."(EDB)