Keizer der Nieuwelingen tijdens kermis in Tielt: “Koers met een heel mooie erelijst”

De vzw Hoger Op Vrienden met v.l.n.r. Dries Marichael, Walter Vergote, Erik Desmedt, Roger Decock, Davy Van Pamel, Johan Baele, Johny Vande Moortele en Johny Desmet. © Roland Desmet
Redactie KW

Op zondag 29 september om 15 uur vindt de 47ste editie van de wielerwedstrijd Keizer der Nieuwelingen plaats. Dat moet het hoogtepunt van de Tieltse kermis worden, die het zomerseizoen afsluit.

Walter Vergote is naast secretaris en penningmeester van het organiserende Hoger Op Vrienden ook voorzitter van de jeugdcommissie bij de West-Vlaamse federatie. “Zelf had ik als jonge gast onvoldoende talent om wielrenner te worden, al reed ik wel eens mee in de parochianenkoers”, steekt hij van wal. “In mijn thuisgemeente Schuiferskapelle hadden we met Eddy Nemegeer een renner en ik trok met hem naar de wedstrijden. Samen met enkele vrienden organiseerden we een koers voor liefhebbers in ons dorp, een wedstrijd die vandaag de dag nog altijd bestaat. In de jaren 80 werd ik echter aangesproken door de nu 92-jarige Roger Decock, oud-winnaar van onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Nice, of ik geen interesse had om bestuurslid van de Hoger Op Vrienden te worden. Ik heb daar positief op geantwoord en Roger is ondertussen een goede vriend geworden.”

Verjonging nodig

Ze zijn nu al aan de 47ste editie van de Keizer der Nieuwelingen toe. “Een koers die van een echte premiekoers tot een interclub is uitgegroeid. De dag van vandaag is organiseren niet meer zo eenvoudig. De besturen, seingevers en medewerkers worden er niet jonger op. Daarom is verjonging absoluut nodig, vandaar dat ik jonge mensen wil aanmoedigen om iets te doen binnen het wielrennen. Kan je het als renner niet maken, dan is er nog zoveel te doen.”

Mooie namen aan de start

Keizer der Nieuwelingen is een wedstrijd in het kader van de Beker van België, interclub nieuwelingen 1.17. “In de loop der jaren is de omloop een paar keer gewijzigd. Zo moesten we uitbreiden naar ronden van 10 km. Dat was echter een moeilijke zaak en de bond ging akkoord met 8 km per ronde. Het wordt een wedstrijd die lastiger is dan de meesten denken, vooral de lange licht oplopende strook van goed 900 meter richting aankomst in de Sint-Michielstraat is verraderlijk. Dit jaar staan opnieuw heel wat mooie namen aan de start. Op onze erelijst staan heel wat namen die het gemaakt hebben als prof. Het mooiste podium was dat van 1996. Roy Sentjens won toen de wedstrijd voor Tom Boonen en Gert Steegmans: schitterend”, besluit Walter Vergote.

(WD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier