‘Keizer Chico’ plechtig ontvangen op het stadhuis van Koksijde

Alle carnavalisten, schepenen en vrijwilligers. © MVQ
Redactie KW

Naar jaarlijkse traditie werden de Prinsen- en Keizerparen en alle Carnavalisten plechtig ontvangen in de Kokpit op het gemeentehuis van Koksijde-Oostduinkerke. Carnavalsmoderator Maurice Legein dankte de gemeente voor de jaarlijkse financiële en materiële steun. Hij zette de gevederde carnavalsgrootheden in de bloemetjes, maar ook alle vrijwilligers die er elk jaar voor zorgen dat de carnavalsweek een succes is.

“In onze gemeente wordt Prins Carnaval al jarenlang geflankeerd door twee schildknapen, en dat is vrij uniek” vertelde Dorine Geersens, schepen van toerisme. “Wanneer een Prins voor een derde keer wordt aangesteld, promoveert hij tot Keizer; de schildknapen worden dan hofmaarschalken. Net zoals vorig jaar, hebben we vandaag de eer een nieuwe Keizer te mogen verwelkomen: ‘Keizer Chico’. Doorgaans wordt iemand twee jaar na elkaar Prins om dan het derde jaar Keizer te worden. Vandaag zit hier een bijzonder triumviraat op de eerste rij: gedurende zes jaar zijn deze drie schoonbroers afwisselend Prins en Keizer geworden. Vanaf 2015 tot en met 2017 werden Wilfried Vanhoucke, Emmanuel Nole en Geert Houweele achtereenvolgens aangesteld als ‘Prins Wilfried’, ‘Prins Billy’ en ‘Prins Chico’. Vorig jaar werd ‘Billy’ aangesteld als Keizer en dit jaar is het de beurt aan ‘Chico’. De aanstelling van ‘Keizer Chico’ is helaas ook een beetje het afsluiten van een cyclus voor de schoonbroers Wilfried, Emmanuel en Geert. Zes jaar lang waren zij het gezicht van het Carnavalsgebeuren in onze gemeente, terwijl hun echtgenotes achter de schermen hun steun en toeverlaat waren. Tenzij Wilfried zich alsnog laat overhalen om Keizer te worden, moeten we op zoek naar nieuwe kandidaten ‘Prins Carnaval’ voor volgend jaar. Mensen die zich geroepen voelen, kunnen zich alvast aanmelden bij de Dienst Toerisme. Over welke talenten moet je beschikken als ‘Prins Carnaval’? Wel, als je graag veel leute en plezier maakt, kom je al een heel eind. Ook vriendschap wordt hoog in het vaandel gedragen.”

Keizerstrio Billy, Chico en Wilfried met schepen Dorine Geersens, Mieke Garnaal en haar eredame.
Keizerstrio Billy, Chico en Wilfried met schepen Dorine Geersens, Mieke Garnaal en haar eredame.© MVQ

Dit jaar is er naast een nieuwe Keizer ook een Seniorenkeizer en -keizerin. ‘Prins Fikje’ (Fernand Dorné) en ‘Prinses Marijke’ (Marijke Storm), worden voor het derde jaar aangesteld en worden zo Keizer en Keizerin. Hoogtepunt van de carnavalsweek in Koksijde-Oostduinkerke is de 66ste carnavalsstoet, waaraan 25 groepen deelnemen zondag 23 februari. Daarvan dingen er 7 mee naar de publieksprijs die zondagavond wordt toegekend. Aan het Kindercarnavalsfeest in de Witte Burg vorig weekend hadden een 80-tal kinderen zich uitgedost in hun mooiste en originele outfit om zo ‘Jeugdprins en -prinses 2020 te worden. Dat werden uiteindelijk Gilles Louwagie en Akira Princeel.

Seniorenkeizerspaar Fiksje en Marijke in de bloemetjes gezet door schepen Dorine Geersens en Mieke Garnaal en haar eredame.
Seniorenkeizerspaar Fiksje en Marijke in de bloemetjes gezet door schepen Dorine Geersens en Mieke Garnaal en haar eredame.© MVQ

Een tweetal dagen na de stoet is er dan de traditionele Vette Dinsdag Maskerade” vervolgt schepen Geersens. “In onze gemeente wordt de carnavalsperiode afgesloten op woensdag 26 februari met de Kindercarnavalstoet. De stoet vertrekt om 14u aan ‘t Oud Schooltje in Koksijde-Dorp. Dit nieuwe parcours zorgt ervoor dat nóg meer mensen worden betrokken bij het evenement. Na de stoet is er voor alle kinderen, hun ouders en grootouders, een kinderdiscoshow in de feestzaal van CasinoKoksijde. Carnaval opent altiijd het nieuwe toeristische seizoen en blijft dan ook een absolute meerwaarde in onze toeristische gemeente.”

Tijdens de officiële plechtigheid werden alle medailles uitgereikt en werd het Gulden Boek ondertekend. Mieke Garnaal (Elouise Calcoen) en haar eredame Katrien Terryn overhandigden de jeugdprins en -prinses een zak met K-gadgets van de dienst Toerisme. De seniorenkeizer en -keizerin gingen naar huis met een volle mand streekproducten en drankbonnen. Tot slot overhandigde schepen Dirk Dawyndt het keizerstrio de sleutel van de gemeente, waarmee ze de hele carnavalsweek mogen regeren over Koksijde-Oostduinkerke.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier