Keikoppencarnaval kan opnieuw uitpakken met een volledig feestweekend: “Zowel de kinderstoet als de carnavalstoet hebben een jubileumeditie te pakken”

Van donderdag 16 tot en met zondag 19 maart wordt het Keikoppencarnavalsweekend georganiseerd. © MICHAEL DEPESTELE
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

De praalwagens en verkleedkledij worden dit jaar uitgehaald, want na de afgeslankte versies kan het Keikoppencarnaval eindelijk uitpakken met een volledig Keikoppencarnavalsweekend. Van de 25ste Kindercarnavalstoet, tot het Masjer’n en op stap met de kersverse Prins Carnaval en natuurlijk met 55ste Internationale Keikoppencarnavalstoet op het programma. Zet alvast donderdag 16 tot en met zondag 19 maart in je agenda.

Het 55ste jubileumjaar moest normaal gezien in 2022 gevierd worden, maar dat kon toen niet doorgaan. Een afgeslankte versie werd toen georganiseerd en het feestjaar kon het Keikoppencarnaval al even vieren met de lancering van hun eigen verjaardagsbier ‘Kekgoai’. Dit jaar kan de effectief 55ste Keikoppencarnavalsstoet wel door de centrumstraten trekken. “We moesten even op onze tanden bijten, maar dit jaar kunnen we er eindelijk weer volledig voor gaan. We hebben geprobeerd om er een mooi carnavalsweekend van te maken. Zowel de kinderstoet als de Keikoppencarnavalstoet hebben een jubileumeditie te pakken”, zegt Lieven Ryckbosch van vzw Keikoppencarnaval.

“Op 16 maart gaan we van start met een rustige donderdag. In de voormiddag gaan we op scholenbezoek. Enkele jaren geleden zijn we daarmee gestart en die traditie zetten we voort. Voor het eerst nemen we ook de organisatie van de seniorennamiddag in JOC De Kouter voor onze rekening. Op het programma staat alvast een optreden van accordeonist Johnny Clarysse. ‘s Avonds volgt de officiële opening van het Keikoppencarnaval met sleuteloverdracht. Dit jaar trekken we naar café In De Ster in Sint-Jan-ter-Biezen. Het is onze bedoeling om elk jaar een andere horecazaak aan bod te laten komen.”

25ste Kindercarnavalstoet

De kleinsten mogen zich dit jaar – op vrijdag 17 maart om 13.30 uur – weer uitleven op de 25ste Kindercarnavalstoet. “Zonder de coronacrisis had dit al de 28ste editie geweest”, zegt Lieven. “Het wordt een speciale editie. De Prinsenwagen rijdt voor de eerste keer vooraan in de Kinderstoet. De kindjes worden achteraf nog getrakteerd op iets lekkers. Op de Paardenmarkt zullen we ook een specialleke voorzien, maar dat houden we nog even voor onszelf.”

Om 18 uur wordt de carnavalsfoor feestelijk in gang gestoken. Een uurtje later gaat de kersverse Prins Carnaval stappen in de Hoppestad en is dat ook de start van de Pardong Garçongkoers. “Vanaf 21 uur staat Bal Carnaval op het programma in JOC De Kouter. Om 22.30 uur staat De Faute Bendt op het podium. Ze brengen de grootste foute hits aller tijden. Het dj-duo Never Mind bestaat uit twee jonge Keikoppen en zij sluiten de avond af. Met elk genre krijgen ze mensen aan het dansen.” De nieuwe Prins Carnaval van Poperinge wordt op zaterdag 4 maart verkozen in zaal de Maeke Blyde. Benieuwd wie de kandidaten zijn? Ontdek het hier.

“Dit jaar nemen een 40-tal groepen deel. Uiteraard zijn de Poperingse carnavalsverenigingen ook weer van de partij”

Zotte zaterdag

Op zaterdag 18 maart is er de kindernamiddag om 13 uur in zaal de Maeke Blyde. Om 19 uur start de boemel onder leiding van ‘d Askruizen en kan je masjer’n in de deelnemende zaken. “Al enkele jaren kunnen deelnemers ook masjer’n op zaterdag en ook die traditie willen we verderzetten, want dat slaat ook aan. Dit jaar kan je vanaf maandag je nummer afhalen bij Toerisme Poperinge. De prijs om deel te nemen is 4 euro.”

55ste Internationale Keikoppencarnavalstoet

Het feestweekend wordt op zondag 19 maart afgesloten met de 55ste Internationale Keikoppencarnavalstoet. “Zondag starten we om 13.45 uur met de publiciteitskaravaan met aansluitend om 15 uur de 55ste Internationale Keikoppencarnavalstoet. Door de coronacrisis hadden we eerst een digitale versie van het carnavalsweekend. Vorig jaar was er dan een afgeslankt carnavalsweekend, maar mochten geen stoeten georganiseerd worden. De prinsenwagen trok vorig jaar wel door de straten, maar dit jaar kunnen we met alles erop en eraan door het centrum trekken”, zegt Jeroen Horré van vzw Keikoppencarnaval. “Dit jaar nemen een 40-tal groepen deel. Er zijn groepen uit Aalst, Belle, Lede, enkele Nederlandse groepen.. Uiteraard zijn de Poperingse carnavalsverenigingen ook weer van de partij. Onze kersverse Prins Carnaval en zijn hofmaarschalk zullen hun plaats innemen op de prinsenwagen.” Om 17.30 uur start de saffelavond met verschillende orkestjes en om 18 uur kan er opnieuw gemasjerd worden. “Het carnavalsweekend wordt volledig afgesloten om middernacht met de popverbranding op de pui voor het stadhuis van Poperinge”, aldus Lieven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier