Al 11.000 West-Vlaamse jongeren boekten een zomerkamp bij Kazou

Stefan Vankerkhoven

Op drie dagen tijd hebben 37.297 jongeren zich ingeschreven voor een zomerkamp van Kazou, onder wie 11.219 West-Vlaamse jongeren. Op zaterdag 9 januari zijn de inschrijvingen gestart. Traditioneel zorgt dit elk jaar voor een stormloop. Vooral in West-Vlaanderen zijn de zomervakanties van de jeugddienst van de CM erg populair. Vorig jaar namen 7.636 West-Vlaamse jongeren deel. De coronacrisis schrikt hen niet af, integendeel.

Vorige zomer heeft het jeugdwerk volgens Seppe Van Pottelbergh, woordvoerder van Kazou, getoond hoe jongeren dankzij de bubbels en extra afspraken veilig op vakantie konden gaan. Voor 2021 heeft Kazou 939 vakanties in 166 bestemmingen voor jongeren van 5 tot 19 jaar uitgestippeld. Er is plaats voor 44.201 deelnemers, 8000 vrijwilligers moeten alles in goed banen leiden. Voor West-Vlaanderen gaat het om 12.932 plaatsen.

De coronacrisis schrikt de jongeren en hun ouders geenszins af. Dat blijkt uit het feit dat het voorbije weekend al 32.000 Vlaamse jongeren zich inschreven voor een kamp. Maandagavond waren het er al 37.297, onder wie 11.219 West-Vlaamse jongeren. Tijdens piekmomenten klopten er meer dan 10.000 mensen tegelijk aan de websitedeur van Kazou, die meer dan 400 boekingen per minuut aan kan.

Seppe Van Pottelbergh verklaart het succes als volgt: “Jongeren willen meer dan ooit perspectief. Ze hebben momenteel behalve school weinig om handen en hunkeren naar een zorgeloze zomer. Deelnemers konden al een verlanglijstje ingeven op onze website. Als we die favorieten bekijken, dan zien we zelfs een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar op hetzelfde moment.”

“Vooral bij de 15 tot 18-jarigen lijkt er meer interesse te zijn. We hebben ook beslist om onze leeftijdsgrens eenmalig op te trekken naar 19 jaar. Zo kan een 19-jarige toch nog een laatste keer meegaan op een Kazouvakantie na de annulaties van vorige zomer.”

Mentale gezondheid

“De coronacrisis is zwaar voor kinderen en jongeren en de verhoogde interesse wijst op de nood aan (vooruitzichten op) Kazouvakanties. Het belang van jeugdwerk is er helemaal om jongeren samen met leeftijdsgenoten en gezond te laten genieten. Kazou is bezorgd en wil absoluut inzetten op het sociaal welzijn en mentale gezondheid van jongeren.

Seppe Van Pottelbergh: “We zijn hoopvol. Vorige zomer zijn onze kampen inzake veiligheid geslaagd met grootste onderscheiding en met felicitaties van de jury. Er gingen 7.636 West-Vlaamse jongeren mee op kamp. We duimen voor een nagenoeg coronavrije zomer zodat we nog onbezorgder op vakantie kunnen gaan. Maar we zijn ook realistisch. Gezondheid en verantwoordelijkheid is en blijft onze voornaamste prioriteit! We organiseren alles met de nodige veiligheid en voorzorgen. Indien het niet op een veilige manier kan, dan annuleren we. Indien Kazou jouw vakantie annuleert, krijg je je geld terug.

Annuleren

In de zomer van 2020 moest Kazou voor 20.000 van de 40.000 Vlaamse jongeren de vakantie annuleren omwille van spelbreker corona. “Alle vakanties verder dan 150 kilometer van de Belgische grens werden geschrapt”, vertelt Van Pottelbergh. “Voor 6.000 jongeren hebben we toen een alternatief in het binnenland kunnen aanbieden. Een deel van die plaatsen in eigen land, van Houthalen tot Louvain la-Neuve, bieden we opnieuw aan. Toch zien we bij de favorieten gelijkaardige bestemmingen als de voorbije jaren. Het verre buitenland, van Zweden en Kroatië tot Spanje en Italië, wordt niet vermeden. Integendeel: de interesse voor het buitenland is het grootst.”

Zal Kazou jongeren moeten ontgoochelen, na de massale inschrijvingen dit weekend? Seppe Pottelbergh: “Inmiddels is 87,5 procent van ons zomeraanvod volgeboekt. Er zijn nog 10.000 plaatsen over. Al kan je op voorhand best wel een paar favorieten kiezen. Als je je hoop op slechts één bestemming vestigt, kan dat misschien op een teleurstelling uitdraaien.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.