Kazandmolen in rouw na overlijden Wilmar Joye

foto SB © Stefaan Beel
Redactie KW

Roeselare neemt afscheid van Wilmar Joye, een monument in de molenaarsfamilie. Wilmar overleed op 4 mei.

Wilmar werd op 15 mei 1939 in de molenaarsfamilie Joye in Rumbeke (Kazand) geboren. Eleonora was zijn enige zus. Het stond in de sterren geschreven dat Wilmar de molenaarstraditie van de familie zou voortzetten. Dat kwam sneller dan verwacht. Vader Michel stierf toen Wilmar amper 17 jaar was. Samen met zijn moeder Paula Dumortier zette hij de zaak verder.

De oudste zoon Michel (vijfde generatie) kwam, na het plotse overlijden van zijn rechterhand André Bouckaert (echtgenoot van zijn nicht Liliane Hoet), in 1979 zijn vader in de molenaarszaak helpen. Het familiebedrijf bloeide en groeide. In 2003 nam de familie Sanders, een bloem -en meelhandel uit Eernegem, het familiebedrijf over. Wilmar bleef welkom op de mooi gerestaureerde Kazandmolen.

Om hem eervol te herdenken hebben zijn drie zonen: Michel, Louis en André samen met Stefaan Sanders, huidige eigenaar, de wieken in ‘rouwstand’ geplaatst. Dat is een oude, maar mooie molenaarstraditie. “Op zijn verjaardag 15 mei aanstaande zullen we, mits gunstige wind het belieft, de molen als eerbetoon aan ons vader laten draaien”, bevestigt zijn oudste zoon Michel. Wilmar huwde in 1960 met Christiana Buyse. Michel, Louis en André zijn zijn drie zonen. Michiel, Fien, Elodie, Kamiel, Matthias, Thomas, Louise, Jeremie, Basiel en Emilia zijn de kleinkinderen. Zij zorgden voor tien achterkleinkinderen.

Goede daden

Wilmar was in zijn schaarse vrije tijd een fervent autoliefhebber, zowel passief als actief. In de jaren zestig won hij onder de schuilnaam ‘Maarten Joye’ zelfs de Rally van Midden-Vlaanderen. Wilmar was al enige tijd ernstig ziek.

Eind november 2019 werd de thuiszorg te zwaar en werd hij opgenomen in het woonzorgcentrum Hardoy in Ardooie, waar hij de beste zorgen mocht ontvangen. De familie zijn alle medewerkers van WZC Hardoy héél dankbaar voor hun zorg en toewijding.

Wilmar was een groots, bescheiden man van weinig woorden. Hij was heel geliefd, vooral door zijn luisterend oor en zijn goede daden. Steeds hulpvaardig en sociaal geëngageerd, dat blijkt onder andere uit zijn betrokkenheid bij de Rumbeekse Lourdesvrienden en zijn steun aan verschillende organisaties en goede doelen.

Vanwege de coronamaatregelen vindt de uitvaartdienst in beperkte familiekring plaats in de Sint-Martinuskerk in Oekene op zaterdag 9 mei om 11uur. Aansluitend de teraardebestelling in de familiekelder op de gemeentelijke begraafplaats, Kwadestraat. De plechtigheid kan via livestream gevolgd worden via www.cmore.be/uitvaart-wilmar-joye. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier