Kattensterfte teistert Harelbeke, burgemeester roept op zwerfkatten niet te voederen

Zwerfkatten worden in Harelbeke gevangen en gesteriliseerd of gecastreerd. Als een dierenarts de dieren gezond verklaart, mogen ze terug losgelaten worden op de plaats waar ze werden gevonden. © foto Getty Images
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

In de Harelbeekse Veldstraat sterven de katten bij bosjes. Volgens de politie gingen er de afgelopen maand maar liefst 7 zwerfpoezen dood door vergiftiging. En dat zijn enkel de gevallen die werden aangegeven. In werkelijkheid ligt het aantal veel hoger. Burgemeester Alain Top (SP.A) riep tijdens een recente buurtvergadering op om zwerfkatten vooral niet te voederen.

Een dertigtal buurtbewoners zakte dinsdagavond af naar CC Het Spoor in Harelbeke in de hoop te horen welke acties de politie zal ondernemen om de resterende katten in de wijk van een gruwelijke dood te redden. Maar ze kwamen van een kale reis thuis. De burgemeester en de politie wilden vooral degene die de poezen voederen op de vingers tikken. “Als de mensen zwerfpoezen eten geven, dan trekt dat nog meer katten aan. Zo ontstaat er overlast, met alle gevolgen van dien”, verduidelijkt hij.

De gemeente Harelbeke heeft nochtans een zwerfkattenbeleid waarvoor ze samenwerken met Deerlijk. Concreet houdt dat in dat zwerfkatten gevangen en gesteriliseerd of gecastreerd worden. Als een dierenarts ze daarna gezond verklaart, worden ze terug losgelaten op de vangplaats. In de Veldstraat gebeurde dat voor het laatst begin 2018.

“In de praktijk is dat een kwestie van uren”, weet de burgemeester. “Op die manier zal het probleem uiteindelijk zichzelf oplossen aangezien de katten zich niet meer kunnen voortplanten. Maar dan moeten de buurtbewoners eventuele nestjes natuurlijk wel melden bij de politie. De moederkat kan dan gevangen worden en de kleintjes plaatst het asiel bij een nieuw gezin. We willen de mensen ook oproepen om vergiftiging zeker aan te geven. De politie kan pas iets doen als ze over alle feiten beschikt.”

Giftige saus

Die oproep schiet in het verkeerde keelgat bij het publiek, zeker bij Bruno Deneef en zijn gezin uit de Veldstraat. “Onze kat werd op 1 april vergiftigd. Ik heb haar gevonden in onze tuin toen ik thuis kwam van mijn werk en ben onmiddellijk naar de dierenarts gereden”, vertelt hij. Helaas kwam voor Kito, een gechipte kattin van 3 jaar oud, alle hulp te laat.

De dierenarts vond kip, aardappelen en saus in haar maag. Het is in de saus dat er een heel agressief gif zat. Nadat ze het heeft binnengekregen, kan ze amper nog een paar uur geleefd hebben. Van ver kan ze dus niet gekomen zijn. Volgens de dierenarts gaat het om een product dat niet in de handel te verkrijgen is.” “Ik kon wel schreeuwen van verdriet, ze was echt een deel van ons gezin”, vult zijn zoon Clement (12) nog aan.

Kattensterfte teistert Harelbeke, burgemeester roept op zwerfkatten niet te voederen
© a-LLV

Als de mensen zwerfpoezen eten geven, dan trekt dat nog meer katten aan – burgemeester Alain Top

Het gezin deed de dag erna al aangifte bij de politie. “Maar daar werden we absoluut niet serieus genomen”, weet Bruno. “De man waarbij we ons verhaal deden, lachte ons uit in ons gezicht. Met de boodschap ‘Een kat is een wild dier hé meneer, wij kunnen daar niks aan doen hoor’, werden we wandelen gestuurd. En nu beweert de politie zelfs dat er nog geen huiskatten vergiftigd zijn, dat vind ik straf”, aldus een duidelijk verontwaardigde Bruno.

“De kat van Bruno zat net niet meer in onze cijfers, we zijn maar een maand terug gegaan”, probeert een inspecteur de boel te sussen. “Uiteraard voeren wij op dit moment een onderzoek. Maar daar kan ik nog niks over kwijt.” Een oudere man, die liever anoniem blijft, gaf tijdens de vergadering ook toe de poezen te voederen. “Maar wat zijn de andere opties, die dieren laten verhongeren?”, vraagt hij zich af.

Cijfers kloppen niet

Ik denk niet dat de politie met de vinger naar de inwoners moet wijzen. Het is niet omdat er eens een kat in je bloemen graaft dat je ze mag vergiftigen. En die cijfers kloppen helemaal niet. De laatste weken zijn er verschillende poezen die plots niet meer komen eten. Die liggen ongetwijfeld ergens dood langs de weg.”

Volgens de man zouden er de afgelopen maand alleen al zeker 20 katten vergiftigd zijn. Wie de vele boze reacties op de Facebookpagina ‘Je bent van Oarelbeke als…’ leest, kan er zelfs vanuit gaan dat dat aantal nog hoger ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier