Kattenhater slaat opnieuw toe in Poperinge

© LB
Redactie KW

In de Hoppestad werden de laatste jaren al meerdere katten aangetroffen die werden vergiftigd of werden beschoten. Ook kater Fabby van Jork De Wit werd geraakt door een loodjesgeweer.

Maandag merkte Jork De Wit uit Poperinge een wonde op bij zijn driejarige kater Fabby. “Een vechtwonde, dacht ik. Vrijdagmorgen zag ik dacht het om een kogelgaatje ging. We zijn nog niet naar de dierenarts getrokken”, vertelt Jork de Wit.

Hij woont met zijn kinderen Tuur en Emile in de buurt van de Krombekestraat en Klimopwijk. De kogel bevindt zich aan de rechterkant van Fabby zijn mond. “Met Fabby gaat gelukkig alles prima. Hij blijft wel vaker binnen en slaapt ook veel. Als de wonde niet geneest trekken we toch naar de dierenarts om het kogeltje te laten uithalen.”

Kogelgaatje in de heup

Het is niet de eerste keer dat een kat van Jork beschoten wordt. “Een vijftal jaar geleden had onze poes Billy een kogelgaatje in de heup. Drie weken later was Billy spoorloos verdwenen nadat we ‘s avonds laat iemand hoorden roepen: ‘Ik ga je vermoorden rotkat!’, vertelt Jork. “Nu zijn we bang dat onze poes Fabby binnenkort ook verdwijnt en niet meer thuis komt.”

Eind vorig jaar werd de kat Eevee van Samuel van Mulder in de wijk Eekhoute in Proven (deelgemeente Poperinge) met een loodjesgeweer beschoten in een poot. Twee andere katten van hem werden in het verleden ook vergiftigd. Het was niet eerste keer dat inwoners van Proven te maken hadden met een kattenbeul. Eevee was de vijfde kat die werd beschoten. Andere katten werden in de buurt ook vergiftigd. Rond diezelfde periode werd in de wijk Sint-Andrieshof in Poperinge meerdere katten vergiftigd. Zo ook twee poezen van Dominique Scheldeman. Jork is niet op de hoogte van buurtbewoners die hetzelfde hebben meegemaakt in de buurt van de Krombekestraat en Klimopwijk.

“Klacht indienen hebben we niet gedaan. Dat heeft volgens ons weinig zin. Daarnaast vrees ik dat er ook weinig kan ondernomen worden om het te voorkomen. Katten zwerven nu eenmaal van het één naar het ander. Een kat binnenhouden is ook tegen zijn natuur. Toch denk ik dat we allemaal wat verdraagzamer moeten zijn”, besluit Jork.

Dierenarts Julie Slabbinck uit Alveringem opereerde in het verleden een kat uit Proven die werd beschoten. De kogel veroorzaakte een ontsteking in de buik en perforeerde de darmen op drie plaatsen. Het diertje overleed aan zijn verwondingen. “Als mensen merken dat hun kat werd beschoten, raad ik aan om bij een dierenarts langs te gaan. Een dier gaat niet altijd dood aan zijn verwondingen of aan de kogel zelf, maar een controle kan geen kwaad. In de meeste gevallen kiezen we er voor om de kogel te verwijderen, omdat er vergiftigingsgevaar is en omdat de kogel kan verschuiven door beweging. Als we de kogel per toeval vaststellen en de wonde is al helemaal genezen, dan laten we de kogel wel zitten”, vertelt Julie.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier