‘Katten Mama’s’ met hart voor kittens en zwerfkatten

Schepen Bert Gunst en ‘kattenmama’ Sandra Wormleighton.© IV
Schepen Bert Gunst en ‘kattenmama’ Sandra Wormleighton.© IV
Redactie KW

Sandra Wormleighton is al jaren begaan met kittens en katten. Eind vorig jaar kreeg ze van Dierenwelzijn Vlaanderen haar erkenning als kattenasiel. “Wij zijn kleinschalig, maar zeer belangrijk voor gedumpte kittens”, zegt de dame uit de Sint-Jacobstraat in Nieuwpoort. “Maar we willen nog meer katjes helpen en een kleintje beetje uitbreiden. Katten Mama’s is en zal ook een warme plek blijven voor kittens en zwerfkatten.”

Volgens Sandra is er een enorme vraag naar opvang en naar de toekomst toe zou die vraag nog wel eens groter kunnen worden. “Heel wat mensen hebben de afgelopen maanden kittens in huis gehaald en ik hoop dat, eens de coronapandemie achter de rug is, de diertjes ook zullen kunnen blijven rekenen op een warme, veilige thuis. Maar ik vrees echter dat er heel wat katjes op straat zullen belanden”, zegt Sandra.

“Het zijn precies die zwervertjes waarover ik mij ontferm. Ze worden bij ons helemaal in orde gezet volgens de geldende wetgeving inzake chip en vaccins en voorbereid om opgenomen te worden in een gezin.”

Sandra probeert de kittens ook sociaal te maken. “Ik heb mijn bijkeuken omgebouwd om het de dieren zo aangenaam mogelijk te maken en hier blijven ze gescheiden van de andere kittens. Om ze sociaal te maken, verblijven de kittens in mijn living bij mijn gezin, mijn eigen katten en de hond. Dit is een ideale manier om de dieren te laten wennen aan een gezinssituatie”, geeft Sandra mee.

Toekomstplannen

Ze zit nog boordevol toekomstplannen om het de diertjes nog aangenamer te maken. “Mijn volgende project is de bouw van een buitenren om meer ruimte en plaats te bieden en het opvangaantal nog te kunnen vergroten”, zegt Sandra.

De opvang van de kittens kost geld en dat ondervindt ook Sandra. “Ik kan rekenen op een aantal giften van dierenvrienden en om de kosten te drukken, verkoop ik gadgets. We hebben mooie mokken laten maken en er zijn nu ook handige sleutelhangers die we te koop aanbieden.” Zij lanceert meteen ook een oproep om de kittens niet aan hun lot over te laten, maar contact op te nemen met een van de asielen die er in Vlaanderen zijn.

Schepen voor Dierenwelzijn Bert Gunst juicht het initiatief toe. “Het is altijd fijn om te horen dat iemand zich inzet om zwerfkatjes een nieuwe toekomst te geven. Het geeft een positieve flow aan de problematiek en misschien moet worden nagedacht om een duurzame samenwerking tussen het kattenasiel en de stad op poten te zetten. Dit zou een meerwaarde kunnen betekenen voor beide.” (PBM)

Katten Mama’s is te bereiken via kattenmamas@gmail.com en alles kan gevolgd worden via de facebookpagina ‘kattenmamas8620’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier