Katrien Vermeire juicht versoepeling in eventsector toe: “Maar ik heb er ook een raar gevoel bij”

Katrien Vermeire hoopt op meer eenheid van commando bij de overheid. © Joke Couvreur
Wouter Vander Stricht

Katrien Vermeire is een van de mede-initiatiefnemers van Sound of Silence – je weet wel, van die oranje kruisen op de Facebook-profielen – dat ijvert om perspectief voor de event- en cultuursector. Hoe staat zij tegenover de lichte versoepeling van de maatregelen voor haar branche? “In eerste instantie positief, maar ik plaats nog een grote ‘maar’ achter. Dit moet nog even bezinken.”

Katrien Vermeire biedt met haar bedrijf John & Jane (Ruiselede) technische ondersteuning bij de organisatie van evenementen. Maar haar orderboekje is al maandenlang blanco, bovendien werd haar gezin ook persoonlijk zwaar getroffen door corona. En ze had ook op meer steun en perspectief van de overheid gerekend. Daarom zette ze mee haar schouders onder Sound of Silence, waarbij acht audiovisuele bedrijven samen de belangen van de sector willen mee helpen verdedigen.

Wat is je eerste reactie na het horen van de beslissing van de veiligheidsraad?

“Ik weet het niet goed. Ik moet het nog even laten bezinken. Persoonlijk juich ik de lichte versoepeling toe, maar ik heb er nog steeds een vreemd gevoel bij. We hadden gehoopt een grote stap vooruit te zetten, maar het is maar een ‘stapje’ geworden.”

Jullie mikten op de 400/800-maatregel, maar moeten het met de helft doen.

“Nu zullen evenementen van 200 mensen binnen en 400 mensen buiten toegestaan zijn. We hadden natuurlijk op meer gehoopt, maar het is toch al een versoepeling. Maar waar ik nog meer moeite mee heb is dat er een soort willekeur heerst per sector. In een restaurant mocht je al 150 mensen zetten, wilde je een event in dezelfde ruimte met hetzelfde aantal mensen dan mocht dat niet. Idem voor de strandbars. Daar is het toegestaan dat er 800 mensen zitten, maar een optreden organiseren met eenzelfde publiek mag dan weer niet. We hebben dringend nood aan eenheid van commando. Er wordt nu op te veel niveaus beslist.”

Grotere locaties met meer volk mogen wel op voorwaarde dat er toestemming voor is. Hoe sta je daar tegenover?

“Wij vragen al langer dat we zelf mogen bewijzen dat we alles coronaproof kunnen organiseren. Op grotere locaties, maar evengoed op kleinere locaties. Andere sectoren zoals de horeca mochten dat wel al doen. Vanaf 1 september zul je een aanvraag voor een groter evenement op een vaste locatie kunnen indienen. De burgemeester moet zijn fiat geven en ook de bevoegde minister moet het licht nog op groen zetten. Maar als je bijvoorbeeld een groter event in Brugge wil organiseren en bij een lokale uitbraak beslist de burgemeester er weer de stekker uit te trekken, dan sta je daar weer…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier