Katrien Sterken in Mexico: “Salsa in Nieuw-Zeeland deed me in Mexico belanden”

Katrien en Juan op de archeologische site van Guachimontones, Teuchtitlan Jalisco. © GF
Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

KW.be maakt de hele zomer een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij de Brugse Katrien Sterken en haar grote liefde Juan in Mexico.

Je woont tegenwoordig in Mexico, maar hebt al aardig wat van de wereld gezien. Duidelijk geen vrouw die haar leven lang honkvast kon blijven, blijkbaar?

“Toen ik amper 11 jaar oud was, droomde ik ervan om naar Nieuw-Zeeland te reizen. Ik wou niet wachten tot mijn pensioen om de wereld te verkennen. Ik was 21 toen ik al voor een tijdje naar het buitenland vertrok. Ik kwam toen voor een korte tussenstop even terug naar België. Op mijn 25 besloot ik om mijn droom echt te gaan verwezelijken. Ik gaf mijn job op in Brussel en kocht een vliegtuigticket naar Nieuw-Zeeland. Een week na mijn laatste werkdag stond ik met mijn valies in Auckland City met een terugreisticket in de hand voor exact 1 jaar later. Het enige plan dat ik toen had: een plek vinden om te overnachten en een maaltijd van de heerlijk ruikende (échte) Indische of Chinese keuken in het centrum…”

“De eerste zes maanden woonde ik in een ‘dorm’ in een hostel in Auckland. Met enkele vrienden die ik er leerde kennen, reisden we zo vaak we maar konden het land rond. Eén van die vrienden was Juan. Hij is afkomstig uit Mexico City. Naast het reizen gingen we elke vrijdagavond ook salsa dansen. Na enkele maanden veranderde de vriendschap in een vaste relatie. Zes jaar later zijn we nog altijd samen. Onze verblijfsvergunning werd helaas niet verlengd en we trokken richting Brugge, maar na enkele jaren kregen we daar opnieuw reiskriebels. Kort nadien keeg Juan onverwacht een werkaanbieding in Mexico, en twee weken later stonden we met pak en zak in Guadalajara, Jalisco. Een nieuw avontuur tegemoet!”

Katrien Sterken in Mexico:

Wat is er zo fantastisch aan Guadalajara en, bij uitbreiding, aan Mexico?

“Om te beginnen het klimaat: zachte winters, heerlijk warme zomers en tussendoor een verfrissend regenseizoen. De mensen zijn er vriendelijk, behulpzaam en vrolijk en hebben altijd wel een reden om iets te vieren. Ik werd hier meteen met open armen ontvangen en in de watten gelegd door vrienden en kennissen. Ze weten dat we hier helemaal alleen wonen, zonder onze familie in de nabijheid. De mensen zijn trots als ze horen dat een buitenlandse hier graag woont. Het zijn curieuzeneuzen, stellen vaak vragen over België en staan paf van onze meertaligheid. Ik heb al verschillende mensen ontmoet die al Brugge hebben bezocht. Voor hen is het net ‘een dorp uit een sprookje’…”

Katrien Sterken in Mexico:

“Mexico is ook een land van extremen. Het biedt prachtige natuur van de woestijn tot de jungle, een heerlijke keuken en mooie tradities. Het zou het paradijs op aarde zijn, ware het niet van de corruptie en de georganiseerde misdaad. Ieder land heeft natuurlijk een keerzijde van de medaille en hier is dat in zekere zin de onveiligheid, de extreme armoede, de kinderarbeid en de discriminatie ten opzichte van de indigenas, de inheemse bevolking.”

“Dit land biedt amper overheidssteun, waardoor mensen héél creatief zijn om de kost te verdienen. Aan de andere kant heb je de superrijken, die zich spiegelen aan de overconsumptie van de Amerikanen. Jammer genoeg kiezen ze dan vooral voor buitenlandse merken in plaats van nationale merken of lokale ambacht te steunen.”

“Guadalajara is een stad met meer dan 4 miljoen inwoners. Je vindt er een business district, de laatste nieuwe auto’s, maar je ziet op straat tegelijk nog altijd ‘cowboys’ te paard. Een mix waar ik dagelijks nog versteld van sta. Na twee jaar hier wonen heb ik echter nog altijd een vakantiegevoel. Kerst vieren tussen de palmbomen blijft wellicht ongeloofwaardig (lacht).”

Katrien Sterken in Mexico:

Waar kom je tot rust?

“Een heerlijke plek om te ontspannen is de hangmat op ons terras. Die bevindt zich tussen de jasmijn en de paradijsvogelbloemen, met zicht op de palmboom voor onze deur en een kokospalm in de tuin… Het appartement dat we huren, werd bovenop een huis gebouwd. De eigenaars wonen beneden en twee keer per jaar, als de kokosnoten rijp zijn, worden we uitgenodigd voor een fiesta de coco. Daarbij mag de karaoke natuurlijk niet ontbreken.

Keer je ooit nog terug naar je land van oorsprong?

“Da’s een goeie vraag, maar de intentie is er alvast. We werken allebei als SAP-consultant (SAP is software voor de bedrijfswereld) en het hangt vooral af waar ons volgend project ons zal brengen. Ik voel mij overal thuis, maar je roots blijven toch je roots. Sowieso mis ik mijn familie en vrienden, en in het bijzonder mijn grootmoeder. Gelukkig brengen Skype & Facebook onze werelden dichter bij elkaar. En misschien gek, maar een goeie fietsrit tegen de wind in, dat mis ik ook.”

Katrien Sterken in Mexico:

“Binnenkort kom ik even op vakantie naar België. Gezien we pesos verdienen is het een grote inspanning om even op bezoek te komen. Het zal nu anderhalf jaar zijn dat ik mijn familie niet heb gezien. Mijn broer woont al jaren in Spanje en we zien elkaar slechts om de zoveel jaren, wat niet altijd gemakkelijk is. Maar het maakt tegelijk onze band net sterker.”

Doe je onze lezers nog een authentieke tip aan de hand, voor mochten ze op een dag Mexico willen komen bezoeken?

“Mexico is groot: van Cancun tot Tijuana ben je gemiddeld 46 uren onderweg. De meesten bezoeken hier Cancun of Mexico City. Echte aanraders zijn Oaxaca (Hierve el Agua), de jungle van Chiapas met de watervallen Agua Azul, de ontelbare archeologische sites van Yucatan en de prachtige stranden van Michoacan – hoewel het er nu woelig is. Bezoek de vele prachtige verlaten stranden, trek de bergen in, bezoek enkele van de vele archeologische sites. Een goede tip is in minder bekende streken steeds ter plekke een gids te nemen om zo de ongekende parels te ontdekken én om het reizen wat veiliger te maken. De locals zijn trots op hun land. Je kunt hen veel vragen, maar dring niet aan met vragen over de onveiligheid en criminaliteit.”

(FJA – Foto’s Katrien Sterken)