Katleen Winne brengt met witte fiets hommage aan verongelukte vader

Katleen Winne. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Door de fiets van haar papa Roland wit te schilderen en te plaatsen op de rotonde waar hij verongelukte, wil Katleen Winne niet alleen haar vader eren, maar ook weggebruikers waarschuwen voor de gevaren in het verkeer. “Papa was een zeer aanwezig figuur in Diksmuide. Wij zijn zeker niet de enigen die hem zo hard missen”, zegt ze.

De 78-jarige Roland Winne raakte op 1 april betrokken bij een zwaar ongeval op de rotonde van de Esenweg met de Klerkenstraat in Diksmuide. Roland wilde vlakbij de rotonde de Klerkenstraat oversteken. Op dat ogenblik wou een 59-jarige tractorchauffeur net de rotonde afrijden om zijn weg richting Klerken verder te zetten. Beide weggebruikers twijfelden, waardoor het uiteindelijk tot een aanrijding kwam tussen het landbouwvoertuig en de fiets.

“Mijn vader was zeer zwaar gewond”, vertelt dochter Katleen, die als kinesiste een praktijk heeft in de Generaal Baron Jacquesstraat in Dikmsuide. “Onder meer zijn been was afgereden. Hij verloor heel veel bloed. Dankzij de koelbloedigheid van een toevallige passant, die ook bij de brandweer zit, is hij niet ter plaatse overleden. Ze kon zijn been afbinden waardoor de bloeding afgeremd werd. Met de mughelikopter brachten ze hem nog naar AZ Sint-Jan in Brugge. Mijn vader was ‘een beer’. We dachten dat hij er wel zou doorkomen. Misschien kon hij met een prothese nog een kwaliteitsvol leven leiden. Maar uiteindelijk is hij als gevolg van de verwondingen – heel wat inwendige bloedingen – overleden op 8 mei.”

Zeer aanwezig

Rolands echtgenote Irène Decoster en dochters Marijke, Katleen en Mieke bleven verweesd achter. “Maar we zijn zeker niet de enigen die hem missen”, zegt Katleen. “Mijn vader was een zeer aanwezig figuur in Diksmuide. Hij reed waarschijnlijk 10.000 km per jaar met zijn fiets. Waar men reed langs Diksmuidse wegen, kwam men wel Roland Winne tegen… Als gepensioneerd leerkracht werd hij ook op handen gedragen door zijn oud-leerlingen.”

Op 30 augustus zou Roland 79 geworden zijn. Een bijzondere datum die Katleen aanzette tot actie. “De fiets waarmee hij verongelukte, was quasi intact gebleven”, zegt Katleen. “In overleg met mijn moeder en zussen, die in Antwerpen en Leuven wonen, beslisten we om de fiets helemaal wit te schilderen en op de rotonde te plaats waar het ongeval gebeurde. Dat wordt wel meer gedaan. Ghost bikes heet het fenomeen waarbij nabestaanden een fiets plaatsen op de plaats waar hun geliefde na een fietsongeval overleed.”

Wijlen Roland Winne. (foto TOGH)
Wijlen Roland Winne. (foto TOGH)

De witte fiets is op de eerste plaats een hommage aan haar vader. “Het was een superpapa, een goedgezinde levensgenieter met veel vrienden”, vertelt Katleen. “Maar met de fiets wilde ik ook de weggebruikers op het rondpunt sensibiliseren. Een in het oog springende waarschuwing: Pas op, automobilist, fietser, maar ook schoolgaande jeugd aangezien ‘s anderendaags het nieuwe schooljaar begon.”

Voorrang?

“Ik wil een positieve boodschap uitdragen rond verkeersveiligheid, maar laat ons eerlijk zijn: elk rondpunt is voor de fietser niet zo veilig. Wie neemt er eerst zijn voorrang? Sommige mensen stoppen, anderen rijden gewoon door. Mijn vader was een getraind fietser. Was het een onoplettendheid van hem? Het was zogezegd een gedeelde verantwoordelijkheid, maar als zwakke weggebruiker was mijn vader in zijn recht hersteld. De aanrijder is me komen opzoeken. Die mens zit daar natuurlijk ook mee. Het is dus zeker niet de bedoeling om die persoon met de vinger te wijzen”, benadrukt Katleen, die gemeenteraadsvoorzitter is in Diksmuide. Ze werd op 14 oktober verkozen op de lijst van Idee Diksmuide.

“Ik doe dan wel aan politiek, maar dit is geen politieke actie. Als we iets willen veranderen, is politiek echter wel de hendel. Ik heb mij al altijd ingezet voor verkeersveiligheid en dit in het bijzonder voor de zwakke weggebruiker. Het is dan ook cynisch dat net mijn vader slachtoffer is. De zwakke weggebruikers blijven toch heel kwetsbaar. Mijn gedrevenheid is nog sterker geworden. Hopelijk verandert er toch iets, al is het maar in de hoofden van de weggebruikers op de rotonde, zodat mijn vader niet voor niets gestorven is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier