Katjes doodgebeten door Duitse Herders in Lauwe

Flor overleefde de aanval van de honden niet. © CLL
Christophe Lefebvre

Een strooptocht van twee uitgebroken Duitse Herdershonden eindigde in drama voor twee families uit Lauwe. Hun katjes vielen ten prooi aan de dolgedraaide honden en overleefden het niet.

“Flor was een deel van de familie en die zijn we nu kwijt. Ik mag er niet aan denken wat er was gebeurd, mochten de honden kinderen op hun traject hebben gevonden”, klinkt het bij een aangeslagen Tim Hautekeete (42).

Beide honden, flink uit de kluiten gewassen herdershonden, drongen maandagmorgen de tuin van Tim binnen. “Ze doken plots uit het niets op, geen idee waar ze vandaan kwamen” verzucht de Lauwenaar. “Toen ze weer verdwenen was ik opgelucht en ik stelde me er ook niet meteen vragen bij, totdat de buren rond 8 uur aanbelden. Aan hun gezichten te zien wist ik meteen dat ze geen goed nieuws hadden. Ze hadden gezien hoe beide honden Flor, onze huiskat, te pakken hadden gekregen en hem levenloos achter hadden gelaten. Het nieuws sloeg in als een bom.”

Ook twee koeien aangevallen

Tim haalde de politie erbij en trok, samen met buren, op zoek naar de honden in kwestie. “We vonden ze terug in de velden van de boerderij langsheen de Leie”, gaat hij verder. “Daar hadden ze 2 koeien aangevallen. De eigenaar kon worden geïdentificeerd en hij is zijn honden komen halen. Toen kwamen meer details naar boven, details die me koude rillingen gaven.”

Naast Flor, de grijze kater van Tim, werd ook een andere kat in stukken gescheurd. “En blijkbaar waren die honden niet aan hun proefstuk toe”, gaat Tim meteen verder. “Het zijn beesten die met de regelmaat van de klok uitbreken en dan op jacht vertrekken. In 2017 vielen ze langs de Leie een dame met een klein hondje aan, ze beten toen ook een stier dood van diezelfde boer waar ze vandaag werden gevonden. Ik plaatste een bericht op Facebook en daar regende het klachten over die honden en hun baasje. Verschillende mensen werden blijkbaar al aangevallen en enkelen denken dat die herdershonden ook al kippen hebben doodgebeten. Ik diende een klacht in en hoop vooral dat er vanuit de overheid een reactie komt. Voor mij hoeven die honden geen prikje te krijgen maar het lijkt me wel duidelijk dat hun baasje absoluut niet in staat is om voor hen te zorgen. Wat als ze de volgende keer een kind aanvallen? Ik mag er eerlijk gezegd niet aan denken.”

“Verschillende mensen werden blijkbaar al aangevallen en enkelen denken dat die herdershonden ook al kippen hebben doodgebeten”

Commissaris Vannieuwenhuyse, woordvoerder bij de politiezone Grensleie, is op de hoogte van de zaak en belooft een kordate aanpak. “De feiten op zich zijn strafbaar en een proces-verbaal werd opgesteld”, horen we. “Alleen gaan we deze zaak wat dieper uitspitten, samen met de wijkagent en de dienst dierenwelzijn. De eigenaar van de honden is een gekend figuur en we vernamen dat hij niet minder dan zeven viervoeters zou hebben. Er zijn ook heel wat vragen over het al dan niet in staat zijn voor die honden te zorgen. Mocht blijken dat we overtredingen met betrekking tot het welzijn van de dieren kunnen vaststellen, dan zullen we hierop gepast reageren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.