Katia Lybeer opent pop-up in vroegere pand La Escalera in Roeselare

Katia Lybeer en Yves De Busschere in hun pop-up Bar Pesetas die begin februari de deuren opent in het vroegere La Escalera. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Katia Lybeer en Yves De Busschere in hun pop-up Bar Pesetas die begin februari de deuren opent in het vroegere La Escalera. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Katia Lybeer en Yves De Busschere zijn twee bekende gezichten. Zij was jarenlang, met broer Kristof, het gezicht van TC Roeselare en hij was actief in de evenementensector en de internationale standenbouw. Ze wonen al acht jaar in Spanje en zijn nu even terug.

Je was jarenlang het gezicht van TC Roeselare en nu baat je een B&B uit in Spanje. Heb je horecabloed in de aderen?

Katia Lybeer : “Ik ben eigenlijk afkomstig van Hooglede. Mijn papa was kinesist en in 1979 bouwde hij samen met Wally Verstraete TC Roeselare uit met binnenterreinen en een cafetaria. In 1981 zijn we in Roeselare komen wonen en toen papa in 1999 is gestorven, hebben mijn broer Kristof en ik de tennisclub overgenomen. Ik ben er gebleven tot 2012.”

Tennis was jullie sport als kind en jongere?

“Voor mij was dat puur op recreatief niveau maar Kristof was een zeer goede speler. Hij is nog 17de geweest op de lijst van beste Belgische spelers. Mijn andere broer kon trouwens ook goed tennis spelen.”

Waarom ben je gestopt met TC Roeselare?

“Ik heb tot 2012 in TC Roeselare gestaan en het was tijd voor iets anders. Yves en ik gingen graag op reis naar Spanje. In het begin was dat gewoon een weekje, dat werden snel twee of drie weken en zelfs een maand. Mijn ouders hadden een huisje aan de Costa Calida in Murcia en wij leerden de streek daar goed kennen.”

“Yves en ik wilden iets meer levenskwaliteit”

En dat ‘tijd voor iets anders’ werd een B&B in Spanje?

“Yves en ik wilden sowieso iets meer levenskwaliteit en een rustiger ritme. Op een bepaald ogenblik zagen we op reis in Spanje een ‘finca’ te koop met een grote tuin, een zwembad, een tenniscourt en een middeleeuwse toren. We hebben die finca gekocht en zijn beginnen verbouwen en restaureren. Er was wel wat werk aan ( lacht ). Gelukkig was Yves door zijn job in de evenementensector en als standenbouwer, het gewoon om zaken in elkaar te steken en te herstellen en is hij best handig. Na een jaar renoveren konden wij op Pasen 2013 onze B&B Torre de la Campana in het Zuid-Spaanse Tallante officieel openen.”

Het was opnieuw hard werken?

“Ja, maar dit was toch anders. We houden allebei van mensen ontvangen en we wilden de Spaanse en de streekcultuur delen met onze gasten.”

En de toeristen ontdekten snel Torre de la Campana?

“In het begin waren dat uiteraard de vrienden en kennissen die op bezoek kwamen en dan via-via en publiciteit op het internet kregen we meer klanten over de vloer.”

Ook internationale gasten?

“Ja, zeker. Spanjaarden zelf of Duitsers maar dat minderde want 90 procent van onze klanten zijn Nederlandstaligen. En wanneer onze gasten dan allemaal samen een aperitief drinken aan onze gastentafel en daar zitten tien mensen bij die Nederlands praten en twee die Engels, Frans of Duits spreken, dan begrijp ik dat dit voor die twee gasten niet altijd even leuk is. Wij ontvangen het hele jaar door gasten: in juli en augustus zijn dat meestal gezinnen die in Torre de la Campana blijven en genieten van de rust, het zwembad en relaxen in de zon of de schaduw. In de andere maanden zien we meer gasten die cultuur opsnuiven in de nabijgelegen grote steden.”

Jullie ontvangen het hele jaar gasten maar nu even niet?

“Inderdaad, nu is onze B&B gesloten want door covid komen er toch geen gasten naar Spanje. Daarom hebben we beslist om enkele maanden naar België te komen. Enerzijds kunnen we zo onze kleinzoon Casper veel zien maar anderzijds biedt dit ook de gelegenheid om onze B&B te promoten in Roeselare.”

“We promoten de B&B in onze Roeselaarse pop-up Bar Pesetas”

Jullie starten daarom met een pop-up in het centrum?

“Dat klopt want in de vroegere La Escalera in de Delaerestraat komt er nu voor een viertal maanden Bar Pesetas. In het begin zal men er meeneemgerechten kunnen kopen zoals warme tapas en paella. Alles wordt door ons in huis bereid en het zijn de streekgerechten van bij ons in Spanje die wij serveren en die onze gasten ook kunnen eten in onze B&B.”

Wanneer opent Bar Pesetas?

“Dat zal begin februari zijn voor meeneemgerechten. Als de horeca later zou mogen openen dan zal men er ook ter plaatse kunnen eten en drinken.”

Maar na vier maanden is het sowieso afgelopen met Bar Pesetas?

“Ah ja, want dan vertrekken we weer naar Spanje. De eerste gasten komen halfweg juni aan. Er zijn ook al boekingen voor juli en augustus maar veel mensen wachten toch af. Zal corona tegen dan voorbij zijn? Zal er mogen gereisd worden? Er zijn nog veel onzekerheden. Indien er opnieuw mag gereisd worden met een grotere groep, zeg maar een familie met kinderen en kleinkinderen, kan men ook onze volledige finca afhuren. We hebben plaats voor zestien mensen.”

Waar zien we Katia in tien jaar?

Hopelijk nog steeds in Spanje met Yves genieten van het mooie leven onder de Spaanse zon.”

Privé

Geboren in Roeselare op 20 oktober 1969 en partner van Yves De Busschere. Een dochter Stephanie (32) en een eerste kleinkind Casper (zeven maanden). Katia en Yves wonen in Tallante (Murcia) in Spanje.

Opleiding

Lagere school in Hooglede, middelbaar in de Burgerschool, vervolgens horeca-opleidingen. Uitbater van een zaak van snookermateriaal, daarna uitbater TC Roeselare, runt sinds 2013 met echtgenoot een B&B in Spanje.

Vrije tijd

Gasten soigneren , wandelen, zwemmen, genieten van de zon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier