Katholieke scholen delen kleurprenten met burgemeester en sint niet uit

De gecontesteerde kleurplaat.
De gecontesteerde kleurplaat.
Redactie KW

De katholieke scholen in Maldegem hebben geweigerd de kleurprenten, waarop burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) en de sint samen stonden afgebeeld, aan hun leerlingen van het eerste tot het derde leerjaar uit te delen.

Omdat door de coronacrisis festiviteiten met en rond sinterklaas niet konden doorgaan, besloten de Vereniging van Handelaars in Maldegem-Centrum (VHMC) en het gemeentebestuur om de sinterklaasstemming wat op te krikken door in de Maldegemse scholen een kleuractie op te starten. Aan alle scholen werden kleurkaarten bezorgd voor de kleuters en voor de leerlingen van het eerste tot en met het derde leerjaar. Het was de bedoeling dat de ingekleurde kaarten vorige zaterdag aan de sint overhandigd zouden worden.

Politiek neutraal

Voor de kleuterklassen waren er kleurkaarten met de stoomboot en de sint. De leerlingen van het eerste tot het derde leerjaar moesten een kleurkaart met daarop de afbeelding van de sint en van burgemeester Van Hulle inkleuren. In de GO-scholen werden alle kaarten uitgedeeld en ingezameld. In de scholen van het katholiek onderwijs werden enkel de kaarten voor de kleuters uitgedeeld. “Alle katholieke scholen waren het er los van elkaar over eens dat wij politiek neutraal moeten zijn. Daarom heeft iedere school voor zichzelf beslist dat zij de kaarten met de sint en de burgemeester niet zouden ronddelen. Ik heb dat namens alle katholieke scholen schriftelijk aan zowel VHMC als de gemeente laten weten. Op dat schrijven heb ik nog geen reactie gekregen”, zegt Karim Hermie, directeur van De Ark (Zwarte Zusterslaan) uit.

VHMC betreurt volgens zijn voorzitter Dimitri Hoozee de beslissing van de katholieke scholen. “Om nog zoveel als mogelijk leerlingen bij onze kleuractie te betrekken hebben wij vorige week voorraden kleurkaarten bij de handelszaken in de gemeente gelegd”

Ook schepen van Onderwijs Glenn Longeville (Open VLD) betreurt de reactie van de katholieke scholen. “De burgemeester staat als hoofd van de gemeente wel meer op de foto van grote initiatieven die door de gemeene worden gesteund. Het is niet het schepencollege of de burgemeester, maar de scholen die de politiek bij de kleuractie hebben betrokken.” (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier