Kathleen Dewulf staat aan het hoofd van Global Estate Group: “Bouwsector blijft vooral een mannenwereld”

Kathleen Dewulf. © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Kathleen Dewulf is onlangs benoemd tot ceo van de Global Estate Group in Oostkamp: een projectontwikkelaar die zich specialiseert in het herbestemmen van (verontreinigde) industriegronden. Een vrouw aan het roer in de mannenwereld van de vastgoedsector.

“Ik ben afkomstig uit Kortrijk, maar woon al jaren in Sint-Andries”, stelt Kathleen Dewulf. Na haar master economie en postgraduaat vastgoedkunde startte zij haar carrière bij een accountancy kantoor in Wevelgem, waarvoor zij vier jaar lang externe audits van bedrijven uitvoerde.

Nadien was zij zeven jaar bedrijfsrevisor voor het gerenommeerde, internationale dienstverlenend bedrijf Ernst & Young. “In 2007 ben ik voor Fortis in Brussel beginnen werken, op de financiële dienst. Ik ben op een fout moment bij die bank beland, want ze ging failliet en werd overgenomen voor BNP Paribas. Ik werd belast met het sluiten van tien branches in het buitenland en pendelde wekelijks, op maandag, naar Parijs”, vertelt Kathleen Dewulf.

Nieuwe uitdaging

“Als mama van twee jonge kinderen was dit geen sinecure. De andere werkdagen pendelde ik naar Brussel. Dat was om 5.30 uur opstaan, ik moest om 8 uur op kantoor zijn, en was pas om 20 uur terug thuis in Brugge. Elke dag opnieuw moest ik zorgen dat iemand voor mij de kinderen uit de crèche of de kleuterklas kon afhalen. Even overwoog ik voltijds mama te zijn.”

“Bij de bank miste ik de ondernemersdynamiek. Ik moest voortdurend rapporteren. Op mijn veertigste dacht ik na over mijn leven: wou ik nog twintig jaar dagelijks naar Brussel trekken? Of zou ik een nieuwe uitdaging aangaan? Ik gaf mezelf drie jaar om na te gaan wat ik nog wou doen voor de rest van mijn actieve dagen. Ondertussen kwam ik in contact met ondernemer Luc Beke uit Oostkamp. Hij was actief als projectontwikkelaar en wist mij te overtuigen..”

Bij de bank miste ik de ondernemersdynamiek

“In mei 2013 ben ik toegetreden tot Lucs groep. Op mijn advies werden zijn zes vennootschappen gebundeld tot Global Estate Group. We zijn gestart met vier werknemers, bijna negen jaar later werken er vanuit kasteel De Cellen in de Kapellestraat in Oostkamp 35 mensen voor ons. We hebben experts in huis gehaald: een jurist, een boekhouder, een milieudeskundige…”

“In februari ben ik, in opvolging van Luc Beke, de Chief Executive Officer – zeg maar de directeur – van de groep geworden. Luc blijft voorzitter van de groep. Ik heb de dagdagelijkse leiding in handen en moet samen met mijn dynamisch team de honderd projecten waarmee we bezig zijn coördineren. Dat betekent de prefinanciering via leningen bij de banken rond krijgen, vergunningen aanvragen en goede architecten en aannemers vinden. Per project stellen we een klein groepje van experten samen die alles tot in detail uitwerken. “

Geen zachte sector

“Als onderneemster kwam ik in een mannenwereld terecht. Hoe vaak gebeurde het niet in het begin dat ik op een vergadering arriveerde en de aanwezige heren zeiden: komt er nog iemand? Of mij vlakaf vroegen of ik wel de bevoegdheid had om een beslissing te nemen. Sommigen deden het om mij te testen. Je moet in de bouwsector echt je mannetje – of liever: je vrouwtje – staan. Het is geen zachte sector, de vervrouwelijking doet zich slechts zeer langzaam door. Al zijn nu bij Global Estate Group twee van de drie managers dames. Ik heb ze niet gekozen omdat ze vrouwen zijn, wel omwille van hun talent!”

“Gaandeweg heeft Global Estate Group zich gespecialiseerd in de herontwikkeling van (verontreinigde) industriegronden tot hoogstaande industriële en residentiële nieuwbouwprojecten. Zogenaamde brownfields krijgen een nieuwe bestemming. We kiezen sites omwille van hun strategische ligging en realiseren projecten met een opvallende architectuur en een kwalitatieve en duurzame afwerking. Mijn allereerste project was de reconversie van de Bekaert staalfabriek in Aalter tot een bedrijventerrein. In Brugge hebben we residentiële projecten gerealiseerd: Green Front (56 flats langs de Vaartdijkstraat, red.), De Wispeltuin (25 stapelwoningen en 5 appartementen in de kloostertuin van de Rode Nonnen in de Katelijnestraat, red.) en Greenkaai (13 flats langs de Steenkaai, red.). Op de Veemarkt in Sint-Michiels ontwikkelen we een moderne site, om te wonen, te werken en elkaar te ontmoeten. Ons jongste project is het businesspark O-Forty in Oostkamp: 22.000 vierkante meter aan kantoren, met meetingcenter.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier