Kat vergiftigd in Tinekeswijk: moedwillig of toeval?

De kat moet nog enkele dagen aan een infuus blijven, en mag dan naar huis. © foto CHH
Redactie KW

In Heule bracht een bewoner van de Tinekeswijk een vergiftigde poes binnen bij dierenarts Vincent Bajart. “Bij het eerste onderzoek vond ik vergif in het braaksel van de poes”, zegt de dierenarts. De wijkbewoners vragen zich af of hier een kattenhater aan het werk was of de kat het gif toevallig heeft ingenomen.

“We hebben geen idee of dit een eenmalig geval is”, vertelt dierenarts Vincent. “Niet iedereen gaat naar dezelfde dierenarts. We kunnen de mensen alleen via sociale media op de hoogte brengen.”

Katten zijn zeer gevoelig aan rattengif (muizengif). Dat is een van de vaakst voorkomende vergiftigingen bij poezen. Katten kunnen ook een vergiftiging oplopen in huis aan bestrijdingsmiddelen, medicijnen voor de mens zoals paracetamol, planten en huishoudproducten, cosmeticaproducten en zelfs medicijnen voor dieren.

Speciale bakjes voor vergif

Beter voorkomen dan genezen. Daarom adviseert Vincent Bajart om poezen preventief binnen te houden. Raadpleeg een dierenarts als uw kat verdachte symptomen vertoont zoals braken, spastische spiertrekkingen en gebrek aan eetlust. Daarnaast is het goed om rattenvergif in een speciaal daarvoor voorzien bakje te leggen zodat katten er niet aankunnen

Beterhand

Zondagnacht heeft de kritieke situatie zich gekeerd. “De vergiftigde poes is aan de beterhand. Ze blijft nog een poos aan een infuus. Over een paar dagen mag de poes terug naar huis”, zegt Vincent. “Sommige poezen sterven alsnog na enkele dagen. Andere katten overleven het. We hopen op een goede afloop maar het ziet er alvast goed uit.”

(CHH/ foto CHH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier