Kasteelheer Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele overleden

Wijlen Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele, een paar jaar geleden in zijn living in het historische Kasteel Wijnendale.©Johan Sabbe
Wijlen Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele, een paar jaar geleden in zijn living in het historische Kasteel Wijnendale.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

In Torhout, waar hij al meer dan 35 jaar met zijn vrouw Marie-Claire Van der Elst in het historische Kasteel Wijnendale woonde, is kasteelheer Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele overleden. Hij is 91 jaar geworden. Vorig jaar vierde hij met Marie-Claire (straks 90) nog zijn 65ste huwelijksverjaardag.

Jean-Jacques werd op 1 december 1929 geboren en trouwde met Marie-Claire op 7 november 1955. Ze kregen twee kinderen: zoon Jérôme (getrouwd met Sylvie Lacombe) en dochter Odile (getrouwd met Jean-Marc Temple). Jérôme heeft enkele jaren geleden het beheer over het kasteel en de landerijen overgenomen. Er zijn vijf kleinkinderen: Jehan en Joachim Matthieu de Wynendaele en Basile, Lucy en Alice Temple.

Burgerlijk ingenieur met eigen bedrijf in Brussel

Jean-Jacques werd in Brussel geboren als oudste van vijf kinderen. Zijn vader Jacques Matthieu de Wynendaele en zijn moeder Elisabeth – Lizy – Terlinden gebruikten het kasteel, dat hun bezit was, als buitenverblijf.

Jean-Jacques was burgerlijk ingenieur van opleiding en oefende dat beroep lang geleden uit in de voormalige staalfabriek Forges de Clabecq in Waals-Brabant. Hij was ook een tijdje in de banksector actief, maar leidde uiteindelijk 23 jaar in Brussel zijn eigen bedrijf Doyen, gespecialiseerd in auto-onderdelen, met als specialiteit accu’s. Hij had die firma overgenomen. Tegelijkertijd beheerde hij een familieonderneming in de verzekeringssector. Hij woonde toen met zijn gezin in het Brusselse.

Kasteelopening voor het publiek en uitbouw museum

Vader Jacques overleed in december 1980 en enkele jaren na zijn dood kwam Jean-Jacques zich met Marie-Claire in het kasteel vestigen. Ze leefden er van hun vermogen en van de opbrengsten uit de landbouw op de nabije weiden en akkers. Na aandringen door wijlen Roger Windels, die begin 1983 burgemeester van Torhout geworden was, stemden ze erin toe om het kasteel vanaf het genoemde jaar deels voor het publiek open te stellen en er een museum te laten uitbouwen. Dat was een mijlpaal voor het toerisme in Torhout. Het museum werd in de loop van de jaren een aantal keer heringericht, onder meer drastisch in 2006.

In zijn vrije uren is Jean-Jacques vele jaren jager geweest. Hij was een fervente pleitbezorger van de jacht. Hij stond bekend als een aimabele man, die na Roger Windels ook uitstekende contacten onderhield met ereburgemeester Norbert De Cuyper. Samen met zijn vrouw koesterde de kasteelheer Torhout als thuisstad.

De uitvaart heeft op vrijdag 25 juni in de Sint-Pieterskerk plaats. Als gevolg van de coronamaatregelen mogen enkel familie en genodigden, maximum 100 mensen, de dienst bijwonen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten