Kasteel van Poeke overgedragen aan Toerisme Vlaanderen

Het Kasteel van Poeke. (gf)
Redactie KW

Toerisme Vlaanderen heeft deze zomer het Kasteel van Poeke voor een symbolische euro overgekocht van de gemeente Aalter. De aankoop past in opdracht om in Vlaanderen een breed netwerk van historische kasteelsites uit te bouwen en bij de beleidslijn om plattelands- en natuurtoerisme in Vlaanderen te ontwikkelen en te ontsluiten.

De intentie en overeenkomst om het domein van het Kasteel van Poeke over te dragen aan Toerisme Vlaanderen dateert al van juli 2020. De overdracht is nu een feit, voor een symbolische euro. Vanaf 1 september is het beheer volledig in handen van Toerisme Vlaanderen. De transfer heeft geen gevolgen voor de vele wandelaars en fietsers. De gebruiksvoorwaarden voor het kasteel blijven ongewijzigd, althans voor twee jaar. “Wandelen en fietsen doorheen het park op de op grote borden getoonde fietstrajecten, hier zalig vertoeven of de hond aan de leiband meebrengen… Het kan nog allemaal” zegt parktoezichter Nick Van Durme.

Herbestemming

Toerisme Vlaanderen wil de ontsluiting als toeristisch-recreatieve parel in de wijde regio. “Het is een fantastische aanwinst. Voor de duurzame herbestemming van het 56 hectare groot domein, inclusief het kasteel en de andere historische gebouwen, gaan we niet over één nacht ijs. Alle relevante betrokkenen, de lokale gemeenschap, de handelaars, de verenigingen die al gebruik maakten van het domein, of dat wensen te doen… allemaal worden ze actief en nauw betrokken om mee te denken.”

“Voor een duurzame herbestemming zijn alle suggesties welkom. Daarvoor organiseren we in het najaar een breed ontmoetingsmoment. Die gegevens nemen we dan mee en alles zal grondig bestudeerd worden, in functie van wat haalbaar is.”

Ontmoetingsruimte

Ook op 12 juli werden de symbolische fundamenten gelegd voor een gloednieuwe ontmoetingsruimte en stalling op de hoevesite. Dat wordt dan de uitvalsbasis, het epicentrum voor het groenbeheer, het regulier parkonderhoud. Daar investeerde Aalter 650.000 euro in en Toerisme Vlaanderen past nog 150.000 euro bij en financiert later ook de buitenaanleg.

Al ruim twee decennia organiseerde de gemeente Aalter een tweetal houthakdagen in het domein met vrijwilligers die meehielpen bij het aanplanten, hout verwijderen, kortom de verfraaiing van het domein. Toerisme Vlaanderen wil het vrijwilligerswerk behouden en stimuleren. Als ‘opwarmertje’ is er op woensdag 27 oktober en zaterdag 30 oktober een geplande restauratie van de hoge muren rond de ruime moestuin, dicht bij Poeke-centrum. Het gaat om het verwijderen van struiken en bomen en het weghalen van klimplanten die het voegwerk bedreigen. Een leuke werkdag van 9 tot 16 uur. De medewerker brengt handschoenen, schoeisel en snoeischaar mee, Toerisme voorziet warme dranken en een verzekering. De bouw van de nieuwe schapenstal op de hoevesite loopt volgens plan. De nieuwe ‘boerderij’ wordt de uitvalsbasis voor de eerstkomende winterwerkdag van 11 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier