Kasteel Leierust nu helemaal verdwenen

Sinds deze week zijn de afbraakwerkzaamheden van start gegaan in de Harelbeeksestraat van Kasteel Leierust. © (Foto BRU)
Redactie KW

Deze week is in de Harelbeeksestraat een stukje Kuurnse nostalgie tegen de vlakte gegaan. Het verkrot Kasteel Coucke, later restaurant Kasteel Leierust, is gesloopt. Drie jaar terug fungeerde het gebouw nog als decor voor het Friday Festival.

Het verleden van het prestigieuze gebouw gelegen aan de Harelbeeksestraat 16 zou teruggaan tot de jaren 1770-1778 in de vorm van een omwald volume met poortgebouw. De verdieping van het kasteel werd voor 1924 verbouwd waarbij onder meer het driehoekig fronton verdween. Later werd de vijver tussen 1950 en 1955 opgevuld met huishoudelijk afval van de gemeente. Het Kasteel Coucke behoorde aanvankelijk toe aan de vlassersfamilie Coucke, maar werd later omgevormd tot restaurant ‘Kasteel Leierust’, een plaats waar heel wat mensen hun trouw- en communiefeest hielden.

Krakers

De gemeente Kuurne kreeg dertig jaar terug de kans om dit nostalgische pand aan te kopen, maar bedankte voor het aanbod. Het onbeheerde gebouw raakte in verval en er kwamen krakers en andere personen met slechte bedoelingen op af. “De veiligheid van het gebouw liet de laatste tijd erg te wensen over”, vertelt burgemeester Francis Benoit (CD&V).

“Het gebouw werd een tijd terug aangekocht door een vennootschap, de Kuurnse bouwmaatschappij, niet te verwarren met de sociale bouwmaatschappij van Kuurne. Ondertussen heeft de gemeente een sloopvergunning verleend omdat het gebouw op instorten staat. Gezien er soms fotografen langskwamen om er aan urban fotografie te doen en het soms ook fungeerde als kraakpand konden we niet het risico lopen dat er binnen het gebouw gewonden zouden vallen. Het gebouw vertoonde een aantal gebreken en er waren bovendien zonevreemde stukken”, gaat burgemeester Benoit verder.

Nog geen bouwaanvraag

Heel wat Kuurnenaars lieten reeds openbaar blijken dat ze het jammer vinden dat Kasteel Leierust verdwijnt. De gemeente Kuurne hoopt alvast op een constructief overleg met de eigenaars van de grond. “Een bouwaanvraag kregen we nog niet van de eigenaars, maar we hopen alvast op een project rond kleinschalig wonen. Als het de bedoeling zou zijn om het gesloopte gebouw te herbouwen, dan zal dat wel in dezelfde stijl dienen te gebeuren als vroeger. Kasteel Leierust was niet beschermd, maar het stond wel op de lijst van bouwkundig erfgoed in Vlaanderen”, aldus Francis Benoit. Zelf hoopt de gemeente Kuurne op een dreef die vanuit de Harelbeeksestraat naar het vroegere Kasteel Leierust loopt als publieke doorsteek voor fietsers en wandelaars naar het jaagpad langs de Leie. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier