Kasteel in Eernegem krijgt andere bestemming

Kasteel Lantonnois van rode aan het Doolbos in Eernegem. © Gino Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Het kasteel Lantonnois van Rode wordt omgevormd tot een eventlocatie. Op dit moment loopt er een openbaar onderzoek voor de verbouwing van het kasteel en de schuur die aan de Zedelgemsesteenweg gelegen is.

Het kasteel ligt in wat in de volksmond bekend is als Het Doolbos. Het kasteel is opgenomen in de vastgestelde Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Het domein bestaat momenteel uit het kasteel, een conciërgewoning, hovenierswoning en koetshuis, een voormalige diamantslijperij, een wagenhuis, schuur en stalling. Er is ook een park. De schuur en stalling en het kasteel zullen verbouwd worden en een functiewijziging naar eventlocatie krijgen. De bestaande woning met huisnummer 164 blijft behouden.

“Met deze aanvraag willen we enkele verbouwingswerken uitvoeren aan de inrichting van de binnenruimtes van het kasteel”, vertelt de nieuwe eigenaar Yannick Haerens, die ook het restaurant en Brasserie La Marée en het restaurant Nordex in Nieuwpoort uitbaat. “Ook de schuur willen we verbouwen. Zo willen we komen tot twee eventlocaties of feestzalen die ter beschikking zullen staan van de klanten. In de eerste plaats gaan we binnen het kasteel enkele muren uitbreken en deuropeningen aanpassen om tot een grote feestzaal te komen. Uiteraard raken we niet aan de erfgoedwaarde van het kasteel, de gevel en buitenmuren blijven dus onaangeroerd. Ook het sanitair wordt aangepakt. In de zaal in het kasteel zelf zullen maximaal 150 bezoekers binnen kunnen.”

“De schuur wordt geïsoleerd en we gaan een aantal gevelopeningen dichtmaken en de vloerplaat verhogen. Die zaal is net als in het kasteel berekend op 150 bezoekers. Het plein voor het kasteel wordt als parkeerruimte ingericht. De vorm en uitstraling van de bestaande rechthoekige grasperken blijven wel behouden.”

Cateringbedrijf

“De oprijlaan wordt uitgewerkt in grote oude kasseien. Ook de grasperken en paadjes op het kasteeldomein blijven behouden. Ter hoogte van de toegangspoort wordt het bos verder uitgebreid.”

“Op dit moment hebben we al een eigen cateringbedrijf en een restaurant in Nieuwpoort. Dat wil zeggen dat er op het parkdomein geen nieuwe uitgebreide keukeninstallaties voorzien worden. Alle maaltijden zullen bereid worden in Nieuwpoort op de locatie van ons cateringbedrijf. De uitbating zelf zal door het cateringbedrijf Depoorter, familie van mij, gedaan worden. Het park kan gebruikt worden door de bezoekers van de eventlocatie, diegenen die een feest plannen op het domein. Daarbij zal het bestaande groen behouden blijven en zelfs op bepaalde plaatsen bijkomend aangelegd worden. We hopen begin 2022 met de werken te kunnen starten om tegen de zomer operationeel te zijn”, besluit Yannick.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier