Kasteel Blauwhuis na renovatie weer te huur voor evenementen

Kasteel Blauwhuis staat momenteel nog in de steigers. © foto Frank
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De renovatie van Kasteel Blauwhuis is volop bezig. Achter de in steigers verpakte statige gevel is projectontwikkelaar Urbes bezig het historische gebouw weer in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen. Ook de voor veel inwoners onbekende kamers worden gerestaureerd. Een groot deel van het kasteel zal nadien weer als evenementenruimte dienstdoen.

Projectontwikkelaar Jan Romel sloot in 2017 een overeenkomst met de familie Gillès de Pélichy. Hij zou Kasteel Blauwhuis renoveren en er een mix van kantoren en horeca voorzien. Het park blijft publiek toegankelijk en wordt doorgetrokken naar de vlak ernaast gelegen site Blauwpoorte, waar zijn bedrijf Urbes nog eens 160 tot 180 woningen in zeven woonblokken mag voorzien. “Aan de renovatie van het kasteel zijn immers grote kosten verbonden en die overstijgen de baten met meer dan 200 procent”, aldus Jan Romel. “Door de combinatie en symbiose met project Blauwpoorte kunnen we dat tot een nuloperatie herleiden. Daar tegenover staat dat Blauwpoorte weinig bouwoppervlakte en veel groen kent dat doorgetrokken wordt naar het park. Zo komt er alvast een ecoduct, een soort natuurlijke brug waarover dieren van het ene deel naar het andere kunnen trekken.”

Locatie voor feestjes

Na de renovatie verhuist het kantoor van Urbes naar het kasteel. In de orangerie – waar nu in de zomer nog pop-up bar ‘t Hof zit – komt er een brasserie. “In de zomermaanden kan iedereen er komen eten en de rest van het jaar verhuren we die locatie voor feestjes. Ook de rest van het kasteel zal te huur zijn voor evenementen. Wie er iets wil organiseren, zal er een feest op maat kunnen houden.” Het kasteel was tussen 1984 en 2015 al eens een feestzalencomplex, toen in uitbating door Dominique Laperre en Mieke Plettinck.

In onze timing zouden we de buitenkant graag tegen eind dit jaar af hebben en het interieur tegen eind 2021

Het is nog niet precies bekend wanneer de renovatie achter de rug zal zijn. “Dat hangt er van af of er nog verrassingen opduiken”, zegt Jan Romel. “Zo hebben we veel extra werk gehad met het aanpakken van de houtklopkever en huiszwaminfecties. In onze timing zouden we de buitenkant graag tegen eind dit jaar af hebben en het interieur tegen eind 2021, al hangt een deel ook af van de marktevolutie van Blauwpoorte.” Urbes kreeg eerder alvast 750.000 euro aan Vlaamse premies om het kasteel te renoveren.

Lees verder onder de foto

Kasteel Blauwhuis na renovatie weer te huur voor evenementen
© foto Frank

Verborgen plekjes

Wie de renovatie wil volgen, kan voortaan terecht op de Facebookpagina ‘Kasteel Blauwhuis Izegem’. Daar verschijnt regelmatig een blik achter de schermen. Wij selecteerden alvast enkele foto’s van kamers die lange tijd voor het publiek verborgen waren en die ook in ere worden hersteld.

De kapel: weinig mensen weten dat er een kapel is in Kasteel Blauwhuis. Ze bevat een altaar en heiligenbeelden, maar ook een mooi glas-in-lood-raam, een houten plafondbekleding en een echt orgel. De kapel wordt volledig zo gehouden en er moet weinig hersteld worden. Enkel de oude verwarmingsbuizen in slagvorm zijn vervangen door gietijzeren radiatoren.

Weinig mensen weten dat er een kapel is in het Blauwhuis.
Weinig mensen weten dat er een kapel is in het Blauwhuis.© foto vadu

De bediendenvertrekken: achter de schermen zorgde een legertje bedienden voor alle praktische zaken van Kasteel Blauwhuis. Zij woonden in en hadden dan ook hun eigen vertrekken. Er was zelfs een speciale binnentrap voor het personeel en de slaapkamer van de kinderverzorgster.

De vertrekken van de bedienden.
De vertrekken van de bedienden.© foto vadu

Het bureau: een van de laatste bewoners van Kasteel Blauwhuis, baron Gillès De Pélichy, gebruikte deze kamer als bureauruimte. Het behangpapier in deze kamer is eeuwenoud, flinterdun en vastgelijmd met lijm gemaakt van konijnenhuid. Dit unieke behangpapier wordt momenteel zorgvuldig gerestaureerd door binnenlandse en buitenlandse experts.

Het bureau van baron De Pélichy.
Het bureau van baron De Pélichy.© foto vadu

De rotunda: een koepel bekroont sinds midden de 19de eeuw de ronde kamer van Kasteel Blauwhuis. Anno 2019 was de koepel door zwamvorming en beschadigingen aan de eiken draagbalken sterk verzwakt. Daarom werd de ronde kamer tijdens zomer 2019 verstevigd met metalen profielen.

De koepel van de de ronde kamer werd verstevigd met metalen profielen.
De koepel van de de ronde kamer werd verstevigd met metalen profielen.© foto vadu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier