Kartouchke al halve eeuw een begrip in Emelgem

Er heerste een gezellige drukte tijdens de viering van 50 jaar 't Kartouchke. Ook een delegatie van de stad kwam langs. (foto CLY) © (foto CLY)
Redactie KW

Zondag 10 maart was zonder meer een mijlpaal in de dorpsgeschiedenis van Emelgem. Het parochiehuis mocht er de 50ste verjaardag vieren en daar was heel veel volk op uitgenodigd.

Het spreekt voor zich dat er niet alleen getoast werd op deze verjaardag maar dat er in diverse toespraken ook even achteruit gekeken werd: hoe begon het allemaal, wie waren de pioniers en wie zijn de mensen die er tot op heden een vervolg aan breiden. Schepen Kurt Himpe dook als schepen van Erfgoed en Cultuur even in de archieven.

De geschiedenis van Kartouchke begon eigenlijk al in 1968. Onder impuls van pastoor Maurits Vanheule groeide het idee om in Emelgem een jeugdclub op te richten.

Versteylen

De eerste vergaderingen van de trekkers van het project vonden plaats in het klooster en in het oud gemeentehuis van Emelgem. Er werd meteen gezocht naar een passende naam. Die naam kwam van Bernadette Vancompernolle die het boek van pater Versteylen gelezen had en zij stelde de titel van het boek voor als naam.

Het Kartouchke was geboren. Het eerste jaar werd het Kartouchke gratis gehuurd maar vanaf 1968 werd er 750 Belgische frank per maand aan huur betaald. De investeringen aan het gebouw moesten wel zelf betaald worden. Kortom, er was heel veel werk aan de winkel om er een thuis van de maken.

Er werden heel wat activiteiten georganiseerd voor de verbouwingen maar er kwam ook een toelage van stad. Zo werd in 1969 een éénmalige toelage van omgerekend 5.000 euro betaald voor de materiële uitrusting van het huis.

Anno 2019 werd 50 jaar kartoucheke gevierd in de Ingelmunstersestraat. In 1971 waren er nog plannen om bij de bouw van het lokaal voor de jongenschiro in de Reperstraat ook een nieuw ontmoetingscentrum te bouwen.

Klaar voor toekomst

Maar in 1972 besliste de familie Vandoorne om het pand te verkopen. Zo bleef ‘t Kartouchke in de Ingelmunstersestraat, klaar voor een succesvolle toekomst. Het Kartouchke werd de thuisbasis voor heelwat verenigingen. In 1972 was dit het stamlokaal van Club3, golfbiljartclub Crescendo, de jonge Vinkeniers en de kaartersclub Kartouchke.

Later kwamen daar nog andere clubs bij zoals de parkietenclub, een muntenclub en diaclub Klein Beeld. Ook Okra, het mannenkoor de Kerels, dameskoor Zimra en Volksdansgroep Die Boose nestelden zich in het pand. Het mag gezegd dat ‘t Kartouchke de uitvalbasis is geworden voor heel wat verenigingen en dus bijzonder waardevol is voor de Emelgemse gemeenschap.

Wat ooit startte als een jeugdclub is na 50 jaar de bakermat en de thuisbasis voor het verenigingsleven.

De leden van de huidige beheerraad van ‘t Kartouchke zijn Lucien Maertens, Willy Plovie, Guido Maes, Rudy Loncke, Johny Debisschop, Stephanie Loncke en Martine Plovie. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier